De to reineerne fra Vest-Finnmark som i lagmannsretten ble dømt for å ha mishandlet egne reinsdyr til døde for økonomisk vinning har av mattilsynet blitt fratatt retten til å drive med rein.

Det forteller Siv June Hansen, regionsjef i mattilsynet i Finnmark, til Altaposten. Det var Avvir som nylig skrev at mattilsynet har kommet til dette vedtaket, etter at Høyesterett avviste saken.

– Ettersom Høyesterett avviste saken, sier det meg at lagmannsretten har gjort en grundig og god jobb. Mattilsynet har også mulighet for å frata noen å drive med dyr, etter at det foreligger rettskraftig brudd på dyreveldferdsloven. Denne saken er allerede ferdig etterforsket og vi trenger således ikke å gå inn i saken, sier Hansen til Altaposten.

Anket

Nå har de to dømte reineierne anket Mattilsynets avgjørelse.

– Den er anket til Mattilsynets klageorgan, som er vårt hovedkontor. Klagen er ikke ferdig behandlet, sier Hansen, som verken tror eller håper at klagen fører frem.

– Utfra det vedtaket vi har gjort og ut fra dommen, så mener jeg at saken er klar. Jeg synes ikke de bør få drive med rein etter det de har gjort, sier avdelingslederen i Finnmark.

Stikk- og bruddskader

Skadene som ble påført dyrene skulle ligne rovdyrskader, og var resultat av «handlinger som utvilsomt har påført dyrene store lidelser», ifølge dommen fra Hålogaland lagmannsrett. De to reineierne ble dømt for over 80 tilfeller av brudd på dyrevelferdsloven og for bedrageri ved at de søkte rovvilterstatning for tapene av dyra som ble mishandlet.

Dyra var levende da de ble påført blant annet stikk- og bruddskader. Den delen av tiltalen mot omfatter grov mishandling dreier seg om rundt snaut 20 rein over en femårsperiode.

– Dette er grove brudd på dyrevelferdsloven som jeg ikke på noen måte kan forsvare. Jeg kan ikke tenke meg at noen andre helelr kan det, sier Hansen i mattilsynet i Finnmark, til Altaposten.