Det kommer nå entydige signal fra WSP, konsulentbedriften som utreder ny sentrumsskole for Alta kommune, at skoler mellom 600 og 11000 elever er de som gir best skoleresultat. Det vil si den beste kvaliteten på elevene, noe som gjør de best skikket til å fullføre et treårig videregående løp med gode resultater.

– Jeg kjøper ikke konklusjonen, og må bare innrømme at jeg etter å ha studert skolestørrelse og fysisk utforming på skolene, ikke kan se at det foreligger noen entydig forskning som støtter opp om at store skoler gir best kvalitet, sier Aas.

Master i skolestørrelse

Han tok selv en mastergrad hvor problemstillingen var nettopp skolestørrelse og kvalitet.

– Det er noen år tilbake, men jeg har vært opptatt av dette også i ettertid. Jeg kan ikke se at det er noen radikale endringer i forskning eller det som skoleekspertene sier. Det er fortsatt at både store og litt mindre skoler kan være god og dårlig når det gjelder kvalitet. Rett og slett at skolestørrelse ikke er alfa og omega for kvaliteten, sier Aas.

Han får støtte fra Senterpartiets Jan Martin Rishaug som peker på at Agenda Kaupang opererer med 450 elever som en optimal størrelse, mot WSP skråsikre konklusjon at enda større skoler gir best resultat.

– Det er vel sånn i denne situasjonen som i andre; oppdragsgiver får den rapporten han bestiller. Det sier jeg uten å hevde at det er lagt føringer på utredningsarbeidet, men jeg regner med at det har vært kontakt mellom oppdragsgiver og konsulent, påpeker Rishaug.

Skolestruktur

Både Aas og Rishaug frykter at det nå legges opp til et faktamonopol for å medvirke til at Alta får en ny skolestruktur med sterk sentralisering og høye transportkostnader. En struktur som går på bekostning av nærskolen.

Aas mener det er viktig å lytte til forskningen, men synes det er enda viktigere med de erfaringene Alta kommune har trukket med store skoler. Han viser til at Alta Ungdomsskole med over 700 elever slett ikke fikk noen toppkarakter hos verken politikere eller foreldre.

– Derfor har vi desentralisert ungdomstrinnet i to sentrumsskoler og noen skoler i nærområde, påprkrt Aas.

Venstres Trine Noodt er også bekymret for de skråsikre konklusjonene om at stort er best.

– Erfaringene viser vel at små og mellomstore skoler i Alta kan score godt  enkelte år og i enkelte fag. Mye handler om hva som skjer på skolen, og jeg er enig med de som hevder at vår erfaring i Alta slett ikke er at store skoler har så mye bedre resultat enn de øvrige.