Søndag var det jubileumsgudstjeneste i Rognsund kirke på Altneset på Seiland. 8. mai var det nøyaktig 30 år siden daværende biskop Arvid Nergård vigslet kirka.

– Det er alltid utrolig stas å komme hit, og spesielt i dag. Jeg blir alltid tatt imot med åpne armer her i Rognsund, sa sogneprest i Talvik, Ingrid Spikkeland, da hun innledet jubileumsgudstjenesten som samlet 25 besøkende. En liten utsending fra sanggruppa «Fjæraplyttan» fra Alta bidro under gudstjenesten med klassikere fra Petter Dass og Ola Bremnes.

«Ho Gulle»

Etter gudstjenesten var det kirkekaffe med mange festkaker. Medlem av Talvik menighetsråd, Merete H. Bergly, ønsket velkommen og introduserte Petra Steffensen, eller «Gulle», som hun kjærlig blir kalt av alle i Rognsund. 82-åringen fra Hakkstabben fortalte kort og konsist om arbeidet for å få realisert kirka.

I fyr og flamme

– I 1943 besøkte pensjonert skoledirektør Christen Brygfjeld Altneset, hvor han tidligere hadde arbeidet som lærer og vært pådriver for å få bygd en kirke, fortalte Steffensen.

– På veien mellom Altneset og Hakkstabben traff han på min storesøster Ingny, som da var i tenårene, og sa til henne at nå må dere som er unge, jobbe for å få en kirke hit. Ingny kom hjem i fyr og flamme! Kort tid etter ble Rognsund kirkeforeninga stiftet, med min søster Ingny Hansen (seinere gift Linnes) som første formann, sa Petra Steffensen, alias Gulle.

Altmuligmannen Asbjørn

Etter krigen var gjenreisning av bygdene det aller viktigste. Etter hvert kom også kirkeforeninga i drift igjen. Og med møysommelig innsamlede midler samt betydelige tilskudd fra Norges Samemisjon og Alta kommune, ble kirka omsider bygd mellom 1987 og 1988.

En mann som har lagt utallige arbeidstimer i bygget, er fisker, selvlært snekker, veibrøyter og vedlikeholdsmann Asbjørn Steffensen (77). Under jubileet søndag tok den trofaste og stillfarne ildsjelen fra Hakkstabben seg blant annet av kirkekaffeen, samt heising og firing av flagget.