Frp og Rut Olsen tordnet fra talerstolen, og krevde at også pleietrengende eldre i distrikts-Alta skal få hjemmesykepleie.

– Det er uverdig om eldre skal tvangsflyttes inn til sentral-Alta for å ta i bruk en sykehjemsplass som koster 1,5 millioner kroner årlig, mot en en ekstra stilling som hjemmesykepleier til en halv million, klargjorde Olsen i sitt innlegg.

– Ikke enig med rådmannen

Hun fikk full støtte fra Venstres Trine Noodt.

– Når rådmannen snakker om at kommunen har en lovpålagt oppgave om å gi sykehjemsplass eller omsorgsbolig for eldre som har døgnbasert pleiebehov, drar han det alt for langt. I dette tilfellet er det snakk om eldre som har et pleiebehov som noen timer hjemmesykepleie kan tilfredsstille, og ikke et nivå som tilsier permanent institusjonsplass, sier Noodt og legger til:

– Det er jo nettopp dette vi med OU-prosjektet skal forsøkte å unngå; at eldre havner for tidlig på den dyreste løsningen, en institusjonsplass. Det er god økonomi å finne løsninger slik at eldre kan bo lengst mulig hjemme.

Til hovedutvalget

Ap og hovedutvalgsleder Kristin Jensen støttet forslagets intensjon, men ville sende det over til hovedutvalget for behandling slik at det blir innarbeidet i pågående OU-prosess.

Rut Olsen var usikker på hvordan dette måtte skulle tolkes. Selv tolket hun det som et utsettelsesforslag, noe som også var Trine Noodts reaksjon.

– Vi ønsker at dette løses nå fordi det er mennesker der ute som har behov for hjemmesykepleie, og som kan bli boende hjemme om de får et slikt tilbud.

Rett saksbehandling

Torfinn Reginiussen påpekte at de hjemmebaserte tjenestene i OU-prosjektet skal oppjusteres med 26 årsverk med en rask opptrapping.

– Jeg synes det er riktig og viktig å følge de normale saksbehandlingsrutiner. Av respekt for hovedutvalget og vår egen administrasjon gjøres slik posisjonspartiene har foreslått. Kommunestyret sitter ikke med detaljoversikt over behov eller hvordan kostnadene vil bli.

Otto Aas (SV) støttet Jan Martin Rishaug (Sp) i at tilleggsforslaget ikke kunne hektes på det opprinnelige forslaget til Frp, Venstre, Kp og Sp, for øvrig et forslag som fikk 16 stemmer. Tilleggsforslaget fra Ap ble vedtatt mot 13 stemmer da ordføreren valgte å sette de to forslagene opp mot hverandre.