Senterpartiet og Rødt jobbet lenge i Stortinget for å tvinge helseminister Bent Høie til å ta grep som kan sikre liv og helse til befolkningen i nord. I stedet mener helsepolitisk talskvinne for Senterpartiet, Kjersti Toppe, at Ap bakket ut da Stortinget kunne løst krisen.

– Alternativet til Ap var ikke å stemme for forslaget til Rødt, men gi støtte til Senterpartiets kompromissforslag som ville fått flertall dersom KrF og Ap hadde støttet det, sier Toppe som tar avstand fra det Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalte da han var på befaring på luftambulansebasen i Alta sist fredag.

Overfor Altaposten påpekte Gahr Støre at alternativet var å stemme for forslaget til Rødt, noe som innebar annullering av anbudet Babcock har vunnet, prolongering av kontrakten med Lufttransport og ny utlysning med krav om virksomhetsoverdragelse. Dette forslaget ville ikke KrF støtte, og dermed ville det ikke fått flertall, noe Ap-lederen mente var helt nødvendig for å tvinge helseminister Bent Høie mot en løsning.

For mye tolkning

Overfor Altaposten medgir Toppe at flertallsvedtaket til Ap og KrF, som fikk sekundær støtte av Senterpartiet, Rødt og SV, til slutt kan vise seg å gå helt inn.

Likevel er det et stort MEN:

– Jeg vil påpeke at det Støre sier er upresist. Aps alternativ var ikke Rødt sitt forslag, men Senterpartiets kompromissforslag. Der vi tok med at dagens personell skulle videreføres. Flertallsvedaket kan rett nok tolkes dithen. Men det er og svakheten, at det kan tolkes. Når vi vet at Høie tolker dette på sin måte – og at vedtaket ikke betyr at personell blir med over til Babcock.

KLAR TALE: Senterpartiets Kjersti Toppe har jobbet beinhardt med å sikre en løsning på ambulanseflykrisen, men er skuffet over at Ap ikke har vist samme tøffhet som kunne sikret en løsning. Foto: Bjarne Krogstad

Hun mener at Ap og KrF har et klart ansvar dersom noe med at de ønsker en løsning på krisen.

– Når vi vet at Høie har sin tolkning forventer jeg at Ap og KrF, som fremmet det nå vedtatte forslaget i Stortinget, kontakter Høie for å presisere hvordan vedtaket skal oppfattes.

Ministeren er på prøve

Overfor Altaposten sier Arbeiderpartiets fraksjonsleder i Stortingets helsekomite, Ingvild Kjerkol, at Ap stod bak et forslag med langt klarere tekst på at kompetanse og erfaring, det vil si piloter og annet nøkkelpersonell, skulle følges over fra Lufttransport til den nye anbudsvinneren, Babcock. Dette har i debatten rundt luftambulansetjenesten blitt betegnet som virksomhetsoverdragelse.

– Vedtaket med helt klar ordlyd ble stemt ned fordi KrF ikke kunne være med på forslaget. Vi fikk heldigvis med KrF på et vedtak som er en klar instruks til helseministeren om å sikre at kompetanse og erfaring blir med over til det nye selskapet. Det er nødvendig for å  sikre en god luftambulansetjeneste. Noen timer etter stortingsbehandlingen bekreftet helseministeren direkte på Dagsnytt 18 at han jobber for å imøtekomme Stortingets vedtak, sier Kjerkol som legger til:

– Det var så langt KrF ville gå. Helt urimelig at Senterpartiet skyter på Ap.

– Så det betyr at Ap nå er sikker på at Høie sikrer at luftambulansetjenesten vil ha dagens kompetanse og erfaring i framtiden?

– Det er det en helseminister på prøve som må gjenopprette tryggheten og sikre erfaring i tjenesten, slik stortingsflertallet har instruert han til å gjøre.

– Betyr det at Ap er klar til å stille mistillitsforslag mot Høie om han ikke sikrer virksomhetsoverdragelse?

– Meg bekjent har det aldri skjedd at stortinget har gått, i en konflikt med en statsråd som har stortingsflertallet mot seg. Ja, derfor kan mistillit og at Høie må gå bli en realistisk utgang. Det er faktisk bare Høie selv som kan forhindre at det skjer.

Kjerkol er også undrende til at Sp samme dag som saken skulle voteres over i salen, sammen med SV og Rødt gikk ut i VG med et forslag som var nesten helt likt det de hadde kritisert KrF for i halvannen uke.

– Heldigvis stemte Sp tilslutt på et forslag som ga flertall og dermed instruerte statsråden.