1. februar skrev Altaposten at SmartDok-gründer Bjørn Tore Hagberg og eiendomsinvestor Jonas Haugen slo seg sammen og kjøpte «bankbygget», etter først å stått mot hverandre i en budrunde. Allerede da vi omtalte saken først ble spørsmålet stilt om planen var å innlosjere SmartDok i bygget der Sparebank1 Nord-Norge holder hus fram til flyttingen over til A12 – inn i Spenst sine gamle lokaler.

Har det trangt

Da var det for tidlig å si noe om, men nå avslører Hagberg at avgjørelsen er tatt – SmartDok skal ut av Kunnskapsparken og over i «bankbygget»:

– Vi har hatt det kjempefint her hos Tore Wæraas og Kunnskapsparken i mange år, men ser at vi trenger mer plass. Vi er i prosess med å ansette syv nye, fire av dem i Alta – en interaksjonsdesigner, en på servicedesk, en på økonomi og en teknisk ansatt. Og allerede før disse er på plass har vi det trangt. Derfor skal vi inn i lokalene der Sparebank1 Nord-Norge holder til i dag, forteller Hagberg.

1. november overtar duoen Hagberg/Haugen lokalene. Arbeidet med å oppgradere starter umiddelbart etter.

– Vi begynner med å rive, det aller meste som er mulig å rive innvendig skal ned. Deretter bygger vi det opp akkurat sånn som vi vil ha det.

– Åpent landskap?

– Nehei! Absolutt ikke. All forskning viser at åpent landskap er kontraproduktivt, og at den egentlige grunnen til at bedriftseiere velger dette er for å spare penger. Ikke minst gjelder det for oss. Selgerne må kunne ha sine kundesamtaler uten å tenke på at de forstyrrer andre. Utviklerne er nødt til å ha ro for å kunne konsentrere seg om kompliserte oppgaver. Jeg har ikke trua på åpent landskap, sier Hagberg.

– Hva kommer i stedet?

– Vi vil ha cellekontorer, med mye bruk av glass. Midt i bygget lager vi et stort, åpent areal for mingling og annet. Vi har også leid inn Dagny Fargestudio AS som skal bidra med blant annet fargesetting. Vi har mange planer, og mye vi har lyst å gjøre. Ikke alt er spikret, men det som i alle fall er sikkert, er at dette vil bli skikkelig kult! Vi skal lage Altas kuleste kontorer – med all respekt å melde til Tore som har bygget disse flotte lokalene – men det er klart; skal vi flytte fra ett sted til et annet så må vi jo gjøre det bedre for de ansatte. For det har de fortjent!

Betydelige investeringer

I og med at det er såpass lenge til byggestart vil ikke Hagberg begi seg ut på å anslå hvor mye dette vil koste.

– Vi snakker om betydelige investeringer. Det blir dyrere enn ventet, men det er det verdt.

– Du har også lagt ressurser i B8-prosjektet, og gikk med dette prosjektet i kompaniskap med eiendomskongene Jonas Haugen og Bjørn Arild Johansen. Blir det flere eiendomsinvesteringer på deg i årene som kommer?

–  Hehe, nei jeg skal ikke styre så mye med eiendom. Fokuset er SmartDok, og å sikre at de som jobber her har skikkelige arbeidsforhold.

Blir eneste leietaker

SmartDok-gründer Bjørn Tore Hagberg bekrefter at SmartDok vil ha «banklokalene» for seg selv. De rundt 800 kvadratmeterne med kontorlokaler, samt 400 kvm i kjelleren, skal gi armslag til å kunne vokse videre.

Jonas Haugen er ikke bekymret for å bli stående uten leietaker dersom SmartDok en gang skulle finne på å flytte på seg:

– Nei, først fordi dette er et langsiktig leieforhold med en bedrift i vekst. De har behov for denne plassen. Å ha kun en leietaker på et helt bygg er i utgangspunktet risikabelt nettopp med tanke på at de kan finne på å flytte, men fra vårt ståsted i Nordlysbyen Eiendom så er dette bygget bare en del av en større totalportefølje. Det er ikke kritisk for oss om SmartDok flytter, til tross for at bygget i seg selv er stort, sier Haugen.

– Egentlig er vi glade for at Bjørn Tore og SmartDok tar alt, og ikke minst at matchen ble så bra i forhold til hva han var ute etter og hva vi får til. For det gjør oss i stand til å bygge det de vil ha. Dette blir veldig bra, og Bjørn Tore er inne på det selv – dette blir utrolig kule lokaler. Det kan jeg stå inne for. Så skal det jo nevnes at SmartDok er blant de kuleste bedriftene Alta har, og for oss er det en fjær i hatten å ha dem som leietakere.

Hva angår bygningsmassen mener Haugen den er i relativt god stand. Han ser ikke for seg at det blir annet enn flikking og farger som må til på utsiden.

Innvendig skal «alt» endres.

– Bygningen er jo innredet til bank. SmartDok er ikke bank, men har helt andre behov. Så det vil bli en stor ombygging.

– Det er et eldre bygg, men når det står ferdig blir det som nytt?

– Javisst, det blir «top notch» innvendig. Kjempeartig å få gjøre dette. Vi snakker om å legge til rette for et teknologisk avansert, kreativt miljø. Du kan ikke bare putte en slik gjeng i et åpent landskap, men må finne løsninger som passer for dem. Nå har SmartDok vært veldig klare på hva de ønsker, det er veldig greit for oss.