Opplevelsesbedriften Sorrisniva har søkt Alta kommune om å få utvidet skjenkebevillingen sin til også å gjelde brygging av eget øl. Saken skal behandles i formannskapet den 18.juni, men fra administrasjonen har allerede gründerne i Storelvdalen i Alta fått ja.

Roger Skarvik, som har bistått bedriften i søknadsprosessen, mener trolig at dette ikke kom et sekund for tidlig for i et innspill til administrasjonen skriver han følgende:

"Jeg vil igjen påpeke at svar på forespørsler til kommunen om informasjon og saksbehandlingen fremstår som uakseptabel treg. Fra andre kommuner ser vi at man klarer å gi utvidet skjenkebevilling raskere og mindre byråkratisk".

Skarvik skriver og at Sorrisniva har en egen restaurant som serverer beste kvalitet av kortreist mat.

– Å kunne tilby øl brygget i egne lokaler, og med lokale råvarer, vil således utgjøre et viktig bidrag til stedets helhetlige karakter og serveringstilbud.

Oslo har sagt nei til alle

Administrasjonen i Alta kommune har tydeligvis latt seg inspirere av søknaden fra Sorrisniva og muligens av innspillet til Skarvik, for de har i sin begrunnelse for et ja, lagt til grunn mange av de samme faktorene Skarvik ramser opp.

Deler av konklusjonen til kommuneadministrasjonen lyder som følger:

"På bakgrunn av beskrivelsen av Sorrisniva og det arbeidet som er lagt ned over år for at gjestene skal få en helhetlig opplevelse er adminstrasjonen av den oppfatning at muligheten for å tilvirke lokalt øl, vil være ett viktig biddrag til dette arbeidet. Det vurderes at skjenking av eget tilvirket øl vil utgjøre en naturlig del av Sorrisnivas karakter og serveringstilbud".

Kommunens administrative menn og kvinner har forøvrig fyrt avgårde noen mail til andre kommuner for å høre hvordan de praktiserer det å gi skjenkesteder tillatelse til å lage eget øl. Som svar fra Kvam kommune har de fått høre at kommunen "legger sterk vekt på at tilvikrningen må skje på skjenkeplassen og utgjøre en del av plassens karakter og tilbud".

Fra Oslo kommune har de fått følgende tilbakemelding:

"Oslo kommune har bare noen få søknader og har gitt avslag på alle med bakgrunn i at ordningen er ment å omfatte barer/restauranter hvor bevillingshaver ønsker å starte produksjon av alkoholholdig drikk, og dermed tilby eget brygg som en kuriositet, uten at dette inngår i et bredere og mer sammensatt serveringstilbud".

Presset frem av fruktdyrkere

I fra Alta kommune sin administrasjon ligger det inne noen klare forutsetninger for et gehør for brygging. Blant annet at tilverkning og skjenking skal skje på stedet, og at tilvirkningen ikke skal omfatte produkter som består av eller er tilsatt ublandet alkohol. Det er heller ikke lov å selge ølet til andre skjenkesteder.

Før 2005 var det kun staten som kunne gi tillatelse til brygging av øl/cider, men etter påtrykk fra fruktdyrkere, ble loven endret til at den kommunale skjenkebevillingen kunne utvides til også å gjelde tilvirkning av alkohol. Alt dette skjedde med bakgrunn i at lokale matvareprodusenter og ikke minst reiselivsbedrifter, skulle kunne utnytte sitt potensial.

Den 18.juni blir det dermed spennende for opplevelsesbedriften å se hvor tørste Altas politikere er på lokalbrygget øl...