Gaino er leder for «Sami gamers», som er en gruppe spillinteresserte barn, unge og voksne i Kautokeino. To-tre ganger i året møtes de til en stor spillhappening, såkalt LAN, hvor de samles i en hall og spiller en hel helg til ende. Tilbudet har viset seg svært populært, og favner ikke minst ungdom som ikke er en del av idrettslivet i bygda.

Ikke rett begrep

Aslak Anders Gaino synes ordet «fattigdom» om Kautokeino virker fjernt.

– Jeg synes ikke det er helt rett å kalle det for fattigdom. Fattigdom er noe jeg forbinder med andre deler av verden, der man ikke har mat eller hus, slik er det ikke her oppe, sier Gaino, som likevel skjønner at begrepet har en annen definisjon i den vestlige verden enn i den tredje verden.

Lavinntektsgrensen er satt til 60 prosent av medianinntekten i Norge («EU-60»). Med inntekt mener man samlet inntekt etter skatt, per husholdning. Dette er et relativt fattigdomsmål. Relativ fattigdom betyr å mangle de ressursene og sosiale mulighetene som er vanlig å ha i et samfunn. I Kautokeino lever 19,3 prosent av barna mellom 0 og 20 år i familier med vedvarende fattigdom.

Må ha datamaskin

Gaino er lærer i bygda, men understreker at han uttaler seg som leder for «Sami gamers» og ikke som lærer. Han medgir at det nok finnes barn som ikke har råd å delta på LAN, og at de dermed ikke klarer å fange de barna som lever i familier med vedvarende fattigdom.

– Ja, du må jo ha en datamaskin eller en eller annen spillconsoll, og det er det kanskje ikke alle som har råd til, sier Gaino, som ikke har oppskriften for hvordan man skal inkludere de barna som ikke har egen PC.

Gaino skryter imidlertid av kommunen, som han mener er på tilbudssida når man ber om midler til å arrangere, eksempelvis LAN.

– En ting har jeg erfart, og det er at det skjer ikke noe i Kautokeino om du ikke gjør det selv. Men når det er sagt, så har kommunen vært svært velvillig og gitt oss masse økonomisk støtte. Jeg føler at de virkelig ønsker at det skal være aktivitet i bygda, sier Gaino.

Søkt om PC-er

Kautokeino kommune har forøvrig søkt Sametinget og Fylkesmannen om midler til ny PC-park til ungdomsskolen. Dette begrunnes med at dagens utstyr er utdatert og ikke tilsvarer dagens standard.

– Barn som ikke har data hjemme blir ekskludert og har ikke like muligheter for læring som barn og unge med data hjemme, skriver kommunen i sin begrunnelse.