Det sier Dine Arnannguaq Fenger Lynge, som puster nytt liv i ungdomsklubben i Kautokeino.

– Det aller, aller viktigste er at vi klarer å skape et trygt og stabilt sted for ungdommene. Og det må gjøres fullstendig helhjertet. Et sted med faste åpningstider og et sted som består over tid, sier 33-åringen.

Hun har bodd i Kautokeino i syv år og hun elsker bygda. I mange år jobbet hun ved Thon hotell, men da stillingen som ungdomskoordinator ble lyst ut i fjor, grep Lynge muligheten.

– Jeg har alltid hatt lyst å jobbe med ungdom. Jeg har utdannelse fra idrett og friluftsliv fra Høgskolen i Finnmark og jeg har også praktisk pedagogisk utdanning fra høgskolen, så nå får jeg brukt kompetansen min, sier Lynge, som kombinerer ungdomskoordinatorjobben med en femti prosent stilling ved kunstnerkollektivet i Kautokeino.

To tomme hender

Da Lynge skulle puste liv i ungdomshuset i bygda, eller Nuoraidviessu, som det heter på samisk, startet hun med to tomme hender og et lokale.

– Det begynte med at jeg inviterte foreldre og ungdom til åpent møte, der de kunne komme med sine behov. Det kom ikke veldig mange til møtet, men de som kom hadde ett ønske: de ville ha noe å gjøre, forteller Dine, som opprinnelig kommer fra Grønland.

Siden påsken stod for døra, tok hun kontakt med en lokal hiphop danser, Anna Katri Hellander, som lagde et worksshopkonsept for de unge som het «Straight out of Kautokeino». Sammen med Samisk musikkfestival lagde jentene en egen festival for ungdommmene på ungdomshuset.

– Vi tenkte at det var viktig at de følte tilhørighet til prosjektene. Vi hadde blant annet Duolva Duottar på besøk, som fortalte hvordan man lager samisk musikk, vi hadde teaterkurs og intimkonsert med Ella Marja Hætta i Isak. Det var helt fantastisk, sier Dine, som også har arangert UKM med stor suksess. Etter disse arrangementene har det strømmet på med koselige meldinger på mobilen.

–  Ja, etter påskefestivalen og UKM har det kommet masse meldinger med takk og hjerter. Det har vært ordentlig rørende, sier hun.

Quiz-suksess

Ungdomsklubben er ment å være for alle ungdommer, men er ikke minst viktig for de som ikke er aktive innen idrett. Lynge jobber for at huset skal tilby aktiviteter, hvor ungdommen kan utvikle sine interesser og talenter, og allerede sier hun at responsen fra de unge som søker seg til ungdomshuset er kjempegod.

– Jeg får også høre det fra voksne i bygda, sier Lynge, som innrømmer at tilbakemeldingene varmer.

33-åringen har ønsket å legge lista lavt for inkludering og da er det viktig med tilbud som ikke koster noe. Den spede starten var en quizkveld, som ble selve ilddåpen på om de unge ville bruke huset.

– Jeg spurte ungdommene hva de ville spise på quizkvelden og de sa pizza. Så fikk jeg masse spørsmål om det kostet noe. Jeg tok bare en råsjans og sa at «nei, det koster ikke noe». Jeg tenkte at jeg må bare finne en post å ta penger fra eller om så betale det selv. Dette var så viktig følte jeg. Også kom det masse ungdommer. Kanskje bortimot 40 stykker og det var stemning uten like, stråler hun.

– Hvor viktig er det for de som ikke har god råd at man har tilbud som ikke inkluderer materielle verdier, men tvert imot et felleskap basert på ikke-materielle verdier?

– Det er så utrolig viktig! Det er akkurat det jeg ønsker å få til. Jeg vil dreie fokuset bort fra materielle verdier, og heller gjøre det attraktivt å komme til huset og gjøre artige ting sammen med andre. Mitt hovedpoeng er at vi må legge til rette for flere aktiviteter som ikke skiller på barna, sier hun.

Lykken kan ikke kjøpes

Ungdomsarbeideren mener oppskriften på lykke ikke er synonymt med å bli overøst med dyre ting, og at dette er et fokus som også voksne må bli flinkere til å verdsette og se.

– Utviklingen når det gjelder materielle goder er ganske heftig og jeg mener at også foreldre med god råd, må tenke seg om. Ikke bare i solidaritet med de som ikke har råd til så mye, men og i forhold til egne barn. Har barna virkelig godt av å bli skjemt bort med materielle ting, spør hun.

Lynge skryter av kommunen og sier at hun føler det er vilje for å trå til.

– Ikke minst bør vi ha mange muligheter for å gi ungdommene spennende tilbud gjennom alle de kulturelle institusjonene og kunsterne vi har i Kautokeino. Hvis vi bare samarbeider kan vi gjøre så mye godt for ungdommen her, sier den engasjerte ungdomskoordinatoren.

På de unges premisser

Per i dag er ungdomshuset åpent onsdager fra 12.30 til 20.00 og torsdager fra 15.00 til 22.00.

– Det er de unge selv som har kommet med innspill til når de har behov for at klubben skal være åpen, og på onsdager slutter mange av dem tidlig, så derfor ville de at det skulle åpnes tidligere denne dagen, forklarer Dine.

NAV-leder Marja Elise Eira er svært takknemlig for tilbudet som Lynge skaper på ungdomshuset.

– Ja, det er kjempeflott, og nå er utfordringen for oss i NAV å få ut budskapet til alle foreldre og barn. Dette er et tilbud som bør favne alle og det er utrolig viktig at vi jobber med å få de barna som trenger det aller mest, til også å oppsøke ungdomshuset, sier Eira.