Frp og Rut Olsen ba i formannskapet onsdag om å få løftet fram en problemstilling som kom fram på et nylig avholdt folkemøte.

Ifølge Olsen skal eldre i bygdene i ytre Altafjord ha fått beskjed om at det fra nå av kun er mulig å få tilsyn av hjemmesykepleie én dag per uke, mot at den hjemmebaserte omsorgen i sentral-Alta gis ut fra behov.

– Er det virkelig sånn i Alta kommune at menneskeverdet er mindre verdt i distriktene enn i sentral-Alta? Jeg synes dette er noe kommunen ikke kan være bekjent av, slo Olsen fast da hun tok opp saken.

IKKE BRA: Trine Noodt (V) og Rut Olsen (Frp) vil ha gode hjemmebaserte tilbud over hele kommunen. Foto: Vidar Kristensen

Klar beskjed

Rådmann Bjørn-Atle Hansen var ikke uenig i at det høres brutalt ut at eldre avhengig av bosted i kommunen ikke alltid får tilbud om hjemmebasert omsorg.

– Vi stiller opp med hjemmesykepleie og omsorg, men ikke fullt ut i ytterdistriktet. Dette tilbudet må nødvendigvis gis gradert. For laveste omsorgsbehov kan vi stille opp for beboere her. Er behovet mer enn hjemmesykepleie en dag i uka er alternativet å flytte inn til sentrums-Alta, eller ordne seg på annen måte. Brukeren skal bli iveratatt, men kan ikke da bli boende i sitt hjemmeormåde. I slike tilfeller må Alta kommune stille enten sykehjemsplass eller omsorgsbolig til vedkommende, påpeker Hansen som gjorde det klart at en slik praksis er helt vanlig ute i kommune-Norge.

– Ønsker politikerne at vi skal tilby fullverdig hjemmebasert omsorg for eldre i hele kommunen, uavhengig av bosted, ja, da må jeg ha flere stillinger i hjemmesykepleien.

Sluttet

Tidligere har det vært en hjemmesykepleier lokalisert i ytterdistriktet Østre Altafjord. Vedkommende gikk av med pensjon, og dermed ble det ikke utlyst noen ny stilling med samme arbeidsområde.

– Hvorfor ikke? Det er slett ikke sikkert at det hadde vært nødvendig med full stilling, kanskje bare ei halv stilling i kombinasjon med type omsorgsstilling, påpekte Rut Olsen.

Hun fikk støtte fra Venstre og Trine Noodt, som i en kommentar sier:

– Jeg reagerer kraftig på denne praksisen. Omsorgsbehov i distriktene betyr egentlig ikke at du er sykehjemskandidat, men trenger litt hjelp for å kunne bo lengre hjemme, noe som er helt i tråd med kommunens strategi for å legge til rette for at eldre skal kunne bo lengst mulig hjemme, både for de eldres trivsel, men også for å få ned kostnadene.

Hun frykter at kommunens praksis gjør at dyre sykehjemsplasser unødvendig blir lagt beslag på.

– Med å ikke legge til rette for hjemmebasert omsorg gjøres oppegående folk til sykehjemspasienter.

Hovedutvalget

Rådmannen pekte på at det mest naturlige er å la hovedutvalget for helse og sosial drøfte prinsippene, og eventuelt om dagens geografiske grenser for hjemmeomsorg, er riktig.

– Jeg tror alle ønsker at vi skal tilby hjemmebasert omsorg fullt ut også i distriktene, men det har en økonomisk konsekvens. Har vi råd til et sånt tilbud, spurte rådmannen som fikk anbefalingen om å sende saken til hovedutvalget for helse og sosial gjennom.