Målet med denne dagen er å oppmuntre til flere gode samtaler mellom de som gir helse og omsorgstjenester og de som mottar slike tjenester. Helsepersonell blir oppfordret til å stille et enkelt men viktig spørsmål, «Hva er viktig for deg?». Slik skal helsepersonell bli flinkere til å lytte og forstå hva som er viktig for den enkelte. Det fremmer god helse.

Hvordan lytter vi?

I en travel hverdag er det utallige situasjoner der det som virkelig betyr noe for pasient og pårørende ikke forstås eller snakkes om. Hva er viktig for deg-dagen er en mulighet til å stoppe og tenke litt over hvordan vi lytter, hvem vi lytter for og hva vi gjør med svarene vi får.

Ofte har både pasient og pårørende forventninger om hva man skal snakke med helsepersonellet om, og samtalen dreies naturlig over mot skade og sykdom. Det i seg selv trenger ikke være negativt, men det gir ikke et helhetlig bilde av hvem du er som menneske.

Hva gjør deg glad?

Vi mennesker er mer enn sykdom og kropp. Våre interesser, vaner og miljøet rundt oss former oss og gjør oss til de vi er. Hva gir deg mening? Hva gjør deg glad? Hva skal til for å få en god hverdag? Det som betyr noe for deg, påvirker helsen din. Fravær av meningsfull aktivitet, mestring og gode opplevelser kan forverre helsen vår. På samme måte vil påfyll av det samme fremme god helse.

Hva er viktig for deg?

  • Familie og venner

  • En god kopp kaffe

  • Fritidsaktiviteter

  • Gode samtaler

  • Reise

  • Fysisk nærhet

  • Det å bli sett

  • Naturopplevelser

Bedre opplevelse?

Å flytte oppmerksomheten fra «hva er i veien med deg?» til «hva er viktig for deg?» bidrar til en viktig retningsendring i helsevesenet. Endringen gir både helsepersonell og brukere av tjenestene mulighet for bedre kommunikasjon og en bedre opplevelse i felles møter.

Det kan kanskje være vanskelig å dele med en person man ikke kjenner så godt hva som er viktig for deg; men det er nødvendig informasjon for å kunne gi deg god og riktig helsehjelp. Erfaring viser at aktiv deltakelse i utformingen av egne mål øker pasientens motivasjon og styrker mestring.

I Alta markeres dagen av Hverdagsrehabiliteringsteamet i samarbeid med Frisklivssentralen og Rehabiliteringsavdelingen. De hadde stand i kantina på helsesenteret kl.10.30- 13.00.

Bruk gjerne dagen til å reflektere over hva som er viktig for deg, og hvordan det påvirker din hverdag. Jobber du innen helse? Still spørsmålet hver dag.