Altaposten har fra ulike hold i det politiske miljøet i Alta fått bekreftet at rådmann Bjørn-Atle Hansen har snudd kursen 180 grader i spørsmålet om skolestruktur for sentrums-Alta. Tidligere har beskjeden til politikerne vært at både Komsa og deler av Bossekop skole bør saneres til fordel for en ny felles storskole på ei sentrumstomt som er innfor gangavstand av begge skolene.

– Det er for såvidt korrekt at jeg har ymtet frampå overfor politikerne at vi ikke har råd til å bygge en ny sentrumsskole. Jeg skal ikke foregripe begivenhetenes gang, men det er opplagt at vi er i en situasjon hvor vi må vurdere alternativer til en ny stor sentrumsskole, bekrefter rådmann Hansen overfor Altaposten.

– Bestemmer ikke

Gruppeleder og leder i Alta Ap, Ole Steinar Østlyngen, advarer mot å trekke konklusjonen om at sentrumsskolen er lagt på is.

– Selv om rådmannen sier det han nå gjør, betyr det ikke at planene om ny sentrumsskole i denne omgang skrotes. Det er faktisk ikke rådmannen som bestemmer, sier Østlyngen og gir følgende vurdering fra ordførerpartiet:

– Vår vurdering har vært basert på administrasjonens anslag om at renovering av Elvebakken og Bossekop skole til en god standard vil koste 150 til 200 millioner kroner for hver av skolene. Derfor har vi gått inn for en ny sammenslått skole til 450 millioner kroner. Den vil gi store driftsmessige fordeler, kommunen vil frigjøre penger og vi får en ny moderne, framtidsrettet skole hvor alt ligger til rette for en framtidens skole med høy kvalitet på undervisningen.

Nye momenter

Overfor Altaposten forklarer rådmannen snuoperasjonen med at;

  • investeringene i nyskolen er anslått til 450 millioner kroner vil påføre kommunen 30 millioner kroner årlig i kapitalkostnader. Det er penger kommunen per i dag ikke har.

  • samtidig viser en gjennomgang av skolebyggene, utført av konsulentfirmaet WSP som har bygd seg ekspertise på skolebygg, at spesielt Komsa er i mye bedre stand enn tidligere antatt. Rapporten tilsier at det kun er behov for mindre bygningsmessige tiltak for å kunne videreføre Komsa skole for dagens bruk.

– Rådmannen har overfor oss politikere brukt uttrykket at det holder med litt «flikking» for at Komsa skole skal bli et godt skolebygg, påpeker en kilde i det politiske miljøet.

Rådmannen bekrefter at han har gitt signaler i den retningen til politikerne, men vil ikke gå i detalj rundt statusen til Komsa skole. Han er imidlertid helt klar på at gamlefløya på Bossekop skole er i elendig forfatning, og at videre bruk til skole vil kreve omfattende bygningsmessige tiltak.

Vil vurdere

I Ap er stemningen fortsatt positiv for en ny skole, men samtidig imøteses de nye utredningene fra WSP. Deler av deres utredning av strukturen legges fram på møtet i formannskapet onsdag og hele rapporten  i kommunestyret 18. juni. Så vil rådmannen forberede en sak for endelig beslutning når kommunestyret møtes i september.

– Målet vårt er både å spare penger og bedre kvaliteten. Derfor står Ap bak vedtaket om ny skolestruktur i sentrums-Alta. Er grunnlaget endret, og det er kommet til nye momenter, er det noe vi har plikt til å vurdere. Vi hopper ikke av og sier; dessverre, det blir ikke noe av den nye skolen som lærere, foreldre og elever er lovet og venter på. Jeg kan samtidig ikke utelukke endring dersom forutsetningene er endret av nye momenter av vesentlig karakter, sier gruppeleder Ole Steinar Østlyngen.

Lav salgspris

I vurderingene rundt å beholde dagens struktur, eller gå for en ny felles sentrumsskole, har det blitt hevdet at salg av arealene tilhørende dagens Komsa og Bossekop skole, ville gitt svært høye sagsinntekter. Takst som er foretatt gir et annet bilde.

– Vi har fått foretatt takst. Jeg husker ikke nøyaktige tall, men salgssummen for begge arealene ligger på rundt 25 til 30 millioner kroner, bekrefter rådmannen.