– Sier du det? Ja, det kan sikkert stemme. Vi hadde i alle fall ikke en nedgang, sier Bjørn Ivar Aslaksen, daglig leder ved Alta Taxi.

Drosjene kjører mindre, men ikke i Finnmark. Finnmarksdrosjene kjørte 6 millioner kilometer i fjor.

Dette viser tall SSB presenterte onsdag morgen. Tallene fra Finnmark er spesielle i landsmålestokk.

– Økningen i Finnmark er på rundt 1,6 millioner kjørte kilometer, eller hele 8,3 prosent fra 2016 til 2017, forteller Geir Martin Pilskog i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Drosjene kjørte i alt 502 millioner kilometer i 2017, en nedgang på 2,8 prosent fra året før. Det er også en nedgang på 5,7 prosent sammenlignet med 2014.

6 millioner kilometer

I Finnmark kjørte man 6.170.000 kilometer i 2017. Det høres kanskje mye ut, men er likevel nest minst i landet, fylkesvis. I Sogn og Fjordane kjørte man 4 millioner kilometer. Ser man på antall kilometer sammenlignet med antall innbyggere vil man nok få andre resultater.

Oppturen i 2017 kommer etter et stort fall i kjøringen i 2016. Mens det ble kjørt 5,6 millioner kilometer i 2014 og 2015 ramlet det til 4,4 millioner kilometer i 2016.

– Jeg vet ikke hva denne økningen skyldes, men det kan være næringsutvikling eller turisme. Samtidig ser man at Finnmark har landets høyeste andel av kjørte kilometer med passasjer i bilen, hele 70 prosent, sier SSB-Pilskog.

Han sier man kan tenke seg at dette er mye kjøring for det offentlige, med flere passasjerer i bilen og passasjerer i bilen begge veier.

– Kjører man pasienter, kan man tenke seg at man har med passasjerer begge veier, og det er mange kilometer, sier Pilskog.

Litt rart med nedgang

Pilskog synes ellers det er litt rart at det er så stor nedgang ellers i landet.

– Det har vært en befolkningsøkning i Norge i denne perioden, så jeg synes det er interessant at antall kjørte kilometer har gått ned. Jeg vet ikke årsaken til dette, sier Pilskog.

Pilskog kan ikke bekrefte det, men en kan tenke seg at nedgang i næringslivet på vestlandet og konkurranse fra piratnæringen Uber i de store byene, kan være noen årsaker til at drosjekjøringen har gått ned på landsbasis.

Nordland hadde 16 millioner, mens Troms hadde 17 millioner drosjekilometer i fjor.