Fredag i forrige uke kunne Altaposten melde at Visma kjøper opp aksjemajoriteten i Alta-selskapet SmartDok. Gründer Bjørn Tore Hagberg fortalte til Altaposten mandag at Visma ikke er de som var villige til betale mest, men at eierne fant en match i teknologi-giganten som kanskje er best kjent for sine regnskaps- og lønnssystemer.

Teknologi og regelverk

Til Altaposten sier Steffen Torp, Division Director i Visma Software SMB, at en rekke selskap dukker opp «på radaren» hos selskapet men at kun et fåtall ender med å bli kjøpt opp.

– Det skal helst være god, framtidsrettet teknologi i marked med mye regulering. SmartDok har web- og mobilløsninger og opererer i byggebransjen, som i Norge er regelbasert og regulert. Bransjer med sterk regulering gir store muligheter for å automatisere en rekke arbeidsoppgaver, det liker vi, sier Torp.

Med SmartDok kan Visma tilby et bransjespesifikt produkt, som kan spille godt på lag med den generelle, brede programvaren selskapet allerede i dag selger.

– Vi vil ikke kunne tilby slike spesifikke løsninger til alle bransjer. Men når vi kom over et selskap som besto av en solid gjeng med et solid produkt tenkte vi det kunne være spennende å se om det lar seg gjøre å integrere våre og deres løsninger, og dermed tilby noe mer komplett til kundene i denne bransjen. Dette arbeidet skal vi se på i tiden som kommer, forteller han.

Les flere næringslivsartikler her

Flekser muskler

Fredag om halvannen uke setter Torp seg på flyet nordover sammen med noen av kollegaene sine for å møte gjengen i Alta.

– Jeg gleder meg veldig til dette møtet. Håper å få høre mer om selskapet, og hvordan de ser for seg at vi kan ta suksessen videre. SmartDok har signalisert et ønske om å ekspandere til nye markeder, her kan vi så absolutt bidra. Ikke minst er Visma godt representert i Sverige, der SmartDok allerede satser. Det blir gøy å høre om planene i Sverige, men også hvordan selskapet tenker å ekspandere i det norske markedet. Jeg tror vi står foran spennende diskusjoner, hvilken hastighet skal vi legge opp til i de forskjellige markedene, hvilke finansielle muskler trengs for å få SmartDok ut til flest mulig kunder og så videre, sier Torp, før han legger til:

– Det er i alle fall ingen tvil om at vi kan og vil bidra til at SmartDok lykkes i enda større grad.

If it ain't broken...

SmartDok-gründer Bjørn Tore Hagberg fortalte Altaposten mandag at en av årsakene til at Visma ble foretrukket foran andre, var tanken om å beholde selskapet som et eget selskap, med samme navn og hovedkontor i Alta. Visma-direktøren signaliserer overfor Altaposten at de egentlig ikke ønsker å rote for mye rundt i selskap som fungerer:

– Dette er en del av Visma-måten å jobbe på. Vi ønsker å få med gründerne og de ansatte, beholde energien og det gode miljøet i selskapene vi kjøper oss inn i. Vi synes det er viktig å beholde den lokale tilknytningen. Det er slik vi kan slå internasjonale aktører med langt større finansielle muskler enn det vi har, sier Torp, vel vitende om at han er med på å styre et konsern som omsatte for 9,3 milliarder i fjor, og som har 6.700 ansatte.

– En del av vår strategi er å beholde miljøene, det gjør vi også i Alta. Her håper vi at vi kan bygge opp om et godt utviklings- og salgsmiljø, sier han.

  • Torp vil ikke ut med hvilken eierandel Visma har i SmartDok, ei heller hvor mye penger de la på bordet for å kjøpe seg inn.