Fredag skal havnestyret avgjøre om kaia på Nyvoll, den gamle dampskipskaia, skal forbli i kommunalt eie eller om kommunen skal selge den til fisketuristbedriften Nyvoll Brygge AS, som har vist interesse.

Pengesluk?

Havnesjef Hans Roar Christiansen er klar i innstillingen til politikerne på at det er bedre for Alta kommune å kvitte seg med kaia, enn å måtte forestå betydelige reparasjoner og årlige kostnader til vedlikehold.

«For å få en akseptabel standard på kaia er det behov for en totlarenovering og deretter årlig vedlikehold. Det er ingen inntekter på kaia i dag, og det er heller ikke sannsynlig at det vil komme inntekter i fremtiden. Kaia er kun en utgiftspost uten en konkret funksjon», skriver havnesjefen.

Han mener politikerne står overfor tre alternativer:

  • Totalrenovering

  • Stengning og kondemnering

  • Salg

Legg planene på is!

Storekorsnes fiskarlag mener Dampskipskaia på Nyvoll må beholdes på kommunens hender. Det viser et brev til kommunen fra Arnt Ivar Ring og Trond-Einar Karlsen i fiskarlaget, som har registrert bekymringen for at kommunen vil legge kaia ut for salg.

De skriver at kaia brukes både ved utrsutning til fiske og ved avslutning av fiske. Nå er det i tillegg registrert en viss optimisme med tanke på etableringen av et fiskemottak på Storekorsnes. I brevet til kommunen skriver Karlsen at Nyvoll og Storekorsnes fiskarlag er slått sammen og de finner det underlig at lagene ikke er gjort oppmerksomme på at kommunen vurderer å selge kaia, da fiskarlagene har eierskap til blant annet kaikrana.

«Storekorsnes fiskarlag ber om at hele prosessen med salg av «Dampskipskaia» legges på is til følgende er avklart, også gjennom en dialog med Fiskarlaget».

Her lister de opp tre punkter med spørsmål om hvordan kommunen  vil ivareta interessene til fiskerne på Nyvoll,om kaia kan vurderes brukt som landingssted for fisk til fiskebruket på Storekorsnes og endelig en avklaring av spørsmålet om hvilke andre brukergrupper som i perioder er avhengig av ei offentlig kai.

(Saken fortsetter under bildet)

PAKKHUSET: Det er fisketuristselskapet Nyvoll Brygge AS som har kjøpt det gamle pakkhuset, mens kaia og flytebrygga foran er kommunal.

Bør beholdes

Hans-Arild Hansen og Sigmund Nyvoll som stilte opp som representanter for brukerne da avisa besøkte Nyvoll forleden, mener havnesjefen må være dårlig opplyst om hvordan kaia brukes.

– Dette er den eneste plassen vi kan legge båtene våre på denne sida av fjorden, vi som kommer fra Korsfjordsida. Hvor skal vi ellers ligge med båtene når vi trafikkerer utenom fergetidene? Da har vi ingen andre steder å elte båtene våre, sier fiskarlagsmedlem og representant også for Eidebakken IL, bygdelag og hytteforening.

Hans Arild Hansen sier han synes kommunen gjør minimalt for distriktene.

– Velkommen havnesjef!

Nyvoll bygdelag og grendelag ønsker havnesjefen hjertelig velkommen til en befaring:

– Jeg mener dette er et helt horribelt forslag fra havnesjefen. Vi har kun ei kai på Nyvoll og skal vi drive med fiske, kunne ruste ut fartøyene og ta på land bruk, så er dette eneste plassen vi kan gjøre det. Her er strøm og vann og kaikran. At krana ikke er sertifisert er antakelig bare en detalj å få på plass, så havnesjefen bør ta seg en tur utover hit og se selv. Det er brukt en hel del penger på denne kaia tidligere,bruker de 300.000 til en halv million på den, så vil det være en verdifull investering for hele fjordområdet.

– Har dere noe imot at turistbedriften overtar eller bruker kaia?

Holdes åpen for alle

Kjell Åge Holten som driver Nyvoll brygge AS sier han er interessert i kaia og lover at den vil kunne brukes av alle som før:

– Kommunen tar ikke vare på denne kaia, det er det bare vi som gjør. Vi har tidligere snakket med kommunen, men de er ikke interesserte i å bruke penger på den. Om vi overtar den så vil vi ikke være til hinder for at andre bruker den som i dag. Alle som trenger det kan legge til der og bruke den som de bestandig har gjort.

– Vi er klar over at Hans Arild Hansen og de andre som benytter seg av kaia har behov for å bruke den, noe vi ikke vil hindre. Og vi er klar over at det må brukes penger for å sette den i stand, sier Holten til avisa.

Selskapet hans har overtatt den gamle butikken og lageret tilhørende den, samt det gamle pakkhuset og den fredete nothjellen på Nyvoll med medfølgende lagerskur.