Det er Statens vegvesen som har ansvaret for veivedlikeholdet over det ganske land, så også for strekningen E45.

De tildeler driftskontrakter til endreprenører, og hva angår området ved E45 ligger denne inne i «Driftskontrakt Alta», får Altaposten opplyst fra prosjektleder drift og vedlikehold i Finnmark, Kurt Mørk Eriksen, i Statens vegvesen.

– Statens vegvesen har avtale med Anlegg Nord om denne kontrakten. De tar seg av rengjøring av plassen, utvendig vedlikehold, søppeltømming og renhold toalett – inkludert rydding innen 15. mai, på utsiden rundt toalettet. Vi må ringe Anlegg Nord angående driftsmessige spørsmål, og følger rutinemessig opp hver enkelt driftsoperatør, sier Eriksen.

Han forklarer hvorfor toalettet holdes stengt gjennom vinteren:

– Dette er av hygieniske årsaker, da toalettet verken har innlagt strøm eller vann. Vi får ikke gjort ordentlig rent på vinteren. 20. mai er satt som dato for åpning av toalettet, sier Eriksen.

– Må gå i seg selv

Øyvind Bjørnå ved driftsoperatør Anlegg Nord sier de kontinuerlig har folk ute for å plukke søppel langs veistrekningene der de har vedlikeholdskontrakt.

– Etter hvert som søpla tiner fram så må vi sette inn innsatsen mot disse områdene. Vi måker ikke fram søpla, men venter til snøen tiner av seg selv, sier han.

Hva angår den generelle status er han lite glad for å melde at det står ille til:

– Folk må gå litt i seg selv, det er ganske ufyselig. Over alt så flyter det søppel. Vi har folk ute hver dag, uten at vi når over alt.

Dette gjelder ikke bare langs E45, men er en generell problemstilling, påpeker han:

– Det må en holdningsendring til. Folk må kaste søppel i søpla, ikke ut av vinduet. Og er søppeldunken full, så bruk en annen søppeldunk i stedet for å kaste søpla ved siden av, oppfordrer Bjørnå.