Vinterstid er toalettene stengt. Det betyr at mange gjør sitt fornødende utendørs når de tar en rast mellom Maze og Suolovuopmi.

Denne uken stoppet Ketil Iki for en pause ved rasteplassen. Synet rystet han.

Stenger om vinteren

– Jeg kom fra Karasjok på lørdag og stoppet på E45 mellom Maze og Suolovuopmi i nødvendig ærend. Vegvesenet stenger toalettene på rasteplassene om vinteren på de store flotte utkjøringene, som da blant annet kan brukes av trailere og andre store kjøretøy. Det ser man at de gjør. Omtrent et par hundre kvadratmeter av krattskogen utenfor toalettet er tilgriset av toalettpapir, ekskrementer og søppel.

Bør ta ansvar

Iki synes det er utrolig at ikke Statens vegvesen tar ansvar på utsiden av anlegget.

– Det er Anlegg Nord som nå drifter renhold av toalettene, og der var det sirlig ført opp når og hvem som sist dro moppen inne på doen, men ingen tar ansvar utenfor, sier han.

Enormt griseri

Iki er heller ikke imponert over tømmekummen for bobiltoaletter:

– Det er et griseri av dimensjoner. Jeg forstår ikke at de kan konstruere noe så tåpelig. Et enkelt rør inn gjennom veggen fungerer best. Da stikker man tappestussen på toalett-tanken inn der og slipper innholdet rett ned i oppsamlingstanken. Ingen griseri og nestemann kan komme dit uten slagstøvler, vernedress, maske og store gummihansker. Slik er det ikke nå da det ser helt forferdelig ut.

– Dette er en skam etter mitt skjønn. Jeg vil tro Vegvesenet er temmelig godt kjent med dette, men lar det bare skure å gå, for å si det slik. Dette er på E45, og er for dårlig, sier Iki.