Innspurten i årets utgave av Finnmarksløpet var av den minneverdige sorten. Petter Karlsson ledet stort og hadde tilsynelatende full kontroll på seieren da han plutselig fikk en såkalt tyvparring i hundespannet sitt. Dette skjedde på det siste strekket fra Jotka til Alta, og førte til full stopp. Plutselig var nærmeste konkurrent Birgitte Næss forbi svensken.

Karlsson fikk imidlertid spannet i gang igjen og tok opp jakten på Næss. Tempoet til Næss sakket etter hvert av, samtidig som Karlssons spann fikk tempoet opp. Vel nede på Altaelva klarte Karlsson å passere forbi Næss. Den posisjonen holdt han helt til mål i Alta, hvor han ble hyllet av de mange tilskuerne i målområdet.

– Det var helt utrolig. Den hunden som fant ut at han skulle parre seg med tispa har ellers vært helt umulig å få med noe sånt når jeg har forsøkt. Det er nemlig en veldig bra hund, smilte den glade svensken etter mål – til stor latter for de tusen fremmøtte.

Seks flotte valper

Men historien stopper ikke der. 19. mai fødte nemlig tispa Helia seks valper, som altså ble resultatet av den legendariske tyvparringen. Disse valpene kommer mest sannsynlig tilbake til fylket der de ble unnfanget for å kjempe om mer heder og ære i fremtidige utgaver av Finnmarksløpet.

– Valpene kom til verden for en knapp uke siden. Det var fem tisper og én hannhund. De spiser godt og ser veldig bra ut, sier Petter Karlsson til A-sporten.

– Planen er at de skal trenes opp og starte enten Finnmarksløpet eller Iditarod i 2021. Eventuelt skal de delta i Finnmarksløpets 500-kilometerklasse i 2020. Det forutsetter at tispene ikke har løpetid. Jeg vil jo ikke ha flere slike stopp som jeg hadde rett før målgang i år, ler den sympatiske svensken.

Han har planer om å stille til start i Finnmarksløpet igjen neste år, men da er tyvparringsvalpene fortsatt for uerfarne til å delta.

– Målet er å vinne Finnmarksløpet i 2019. I 2020 skal jeg delta i Iditarod, og i 2021 blir det enten Iditarod eller Finnmarksløpet, forteller Karlsson.