Torsdag gikk fylkesleder for Frp Finnmark, Odd Eilert Persen, ut i Klassekampen og ga beskjed om at han forventer at luftambulansekrisen får følger for helse- og omsorgsminister Bent Høie (H):

– Sylvi Listhaug måtte gå på grunn av et bilde på Facebook, mens Høie setter folks liv og helse i fare. Da er det på tide at han sier: min tid er forbi, sa Persen til avisa.

Dårlig håndtering

Han får støtte fra Frps stortingsrepresentant for Finnmark, Bengt Rune Strifeldt:

– Dette har jeg og Odd Eilert snakket om, og jeg er helt enig med han. Jeg synes situasjonen er håndtert veldig dårlig av de som sitter med ansvaret for beredskapen, sier han.

Strifeldt var i Oslo for å overvære høringen i Helse- og omsorgskomiteen torsdag morgen. Han lot seg ikke imponere av det som kom fram her.

– På spørsmål fra Sylvi Listhaug (Frp) om Helse Nord-direktør Lars Vorland kunne berolige innbyggerne om at vi ville ha god beredskap fram til 2019, da Babcock overtar, svarte altså Vorland at nei, det kunne han ikke - det måtte Luftambulansetjenesten svare på. Dette er en direkte ansvarsfraskrivelse! Helse Nord har det overordnede ansvaret for beredskapen, dette ansvaret burde de i større grad tatt. Og når ikke Helse Nord tar ansvar, så burde helseministeren gjort det.

For lite, for sent

– Helse Nord og Bent Høie burde grepet inn tidligere, og brukt sterkere midler?

– Absolutt! Man visste på et tidlig stadium at dette kunne skje, og burde tatt grep mye tidligere, sier han.

– Er dette så ille at det forsvarer et krav om at Høie må gå, slik Persen krever?

– Dette har med ansvarsforhold å gjøre. Helseministeren har det øverste ansvaret. Vi har hatt en situasjon hvor vi ikke har hatt tilfredsstillende beredskap. I enkelte perioder har beredskapen vært veldig dårlig, det er tilfeldigheter og flaks som har ført til at krisen ikke har fått katastrofale følger. Og vi kan ikke ha en luftambulansetjeneste som i perioder baserer seg på flaks. Havner du i en situasjon som fører til at du må ha akutt helsehjelp, da skal du være trygg på at du får lufttransport. Om ikke Bent Høie kan garantere en tilfredsstillende beredskap, så mener jeg at han må gå, sier Strifeldt.

– Veldig bekymret

At det er nærmere ett år til man kan håpe på at Babock er inne i en normalsituasjon, gjør Strifeldt ekstra bekymret:

– Jeg er veldig bekymret! Jeg hadde håpet på at svarene som kom under høringen i dag skulle føre til at jeg ble beroliget, men det motsatte har skjedd. Ingen kan svare hvilken beredskap vi har om to måneder, det er svært bekymringsfullt.

– Har du støtte blant andre stortingsrepresentanter i ditt krav om Høies avgang?

– Jeg vil ikke si hvem som eventuelt har sagt hva til meg, men jeg har diskutert saken med mange stortingskollegaer. Veldig mange skjønner hvorfor man er så bekymret for situasjonen som er oppstått.