Den tidligere fylkeslederen, nå gruppeleder for Høyres gruppe i fylkestinget, Jo Inge Hesjevik, betegner helselminister Bent Høie som en av de beste helseministerne Norge har hatt.

– Med Høie som helseminister er ventelistene på norske sykehus redusert, kreftbehandlingen har blitt oppgradert, i det store og hele får mange flere raskere og bedre hjelp enn før Høie påtok seg oppgaven. I striden mellom Molde og Kristiansund var kritikken at Høie blandet seg for mye opp i helseforetakenes gjøremål. Her får Høie kritikk for at han holder fingrene unna det som er helseforetakenes ansvar, sier Hesjevik.

Uting

Han mener det er et tegn i tiden å kreve avgangen til alle ledere som står og skal håndere vanskelige og komplekse saker som medfører mye støy.

– Det er en uting, ofte kommer slik krav etter direkte feilinformasjon av sakene. Folk kjenner ikke sakene godt nok, men krever likevel at lederne må gå. Jeg tar sterk avstand fra kravet om Høies avgang, påpeker den tidligere fylkeslederen.

Fra full til null

Han er uenig med sin partifelle Laila Davidsen om at Høie og helseforetakene ikke har kontroll i luftambulansesaken.

– I saken med luftambulansetjenesten kritiseres Høie for at vi har brukt konkurranse og anbud som system for å få den beste og rimeligste tjenesten. Anbudssystemet, og bruk av private, er noe hele Høyre står bak. Konkurranse og bruk av private gir rimeligere og bedre tjenester, men fordi en leverandør taper et anbud og ikke makter å innfri kontrakten, skal vi altså vrake hele systemet.

– Er du fornøyd med måten anbudet for luftbambulansetjenesten har vært brukt?

– Dessverre har vi fått en arbeidskonflikt knyttet opp til skifte av leverandør. Det er ikke bra, men ikke Høies ansvar.

– Er ikke krisen et resultat av at det ikke ble satt krav om virksomhetsoverdragelse, men i stedet kjørt full konkurranse på lønn og pensjon?

– Jeg ser at dette diskuteres, og vi må ta en debatt med tanke på framtidige anbud av denne type om vi bør ha virksomhetsoverdragelse, klargjør Jo Inge Helsevik.