Det har bygd seg opp svært sterk frustrasjon i Finnmarks største lokallag av Høyre. I Alta Høyre kommer frustrasjonen nå så sterkt til uttrykk at den alle regner med blir Høyres neste ordførerkandidat, Laila Davidsen, plasser ansvaret for en krise i akuttberedskapen i fylket hos helseminister Bent Høie.

– Helseministeren er ikke nærheten av å vise ydmykhet og ta ansvar for at store deler av Nord-Norge har fått svekket sin akuttberedskap med krisen i luftambulansetjenesten. Det kommer på toppen av at Bent Høies historiske håndtering av akutt og fødetilbudet i Finnmark, der han har motarbeidet sikkerhets- og sårbarhetsanalayser, og ikke minst avvist alle krav om helhetlige utredninger av sykehusstrukturen. Han må ta et personlig ansvar for at store deler av Finnmark ikke har trygghet for liv og helse, er Davidsens oppsummering overfor Altaposten.

– Høie må gå!

I en tidligere sak på altaposten.no kom det fram at leder av Finnmark Frp, Odd Eilert Persen, krever at krisen i luftambulansetjenesten får konsekvenser for Høie. Persen hevder at han har både tillitsvalgte og grasrot i partiet i nord med seg i kravet. I kommentarfeltet til saken har stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt, partiet stemme fra Finnmark på Stortinget, uttrykt at han er helt enig med sin fylkesleder.

– Nok er nok. Jeg er ikke overrasket over at representanter for regjeringspartiene i nord ikke lengre kan sitte rolig. Det er som jeg har sagt tidligere ikke en tillitsbrist av ny dato, men et langt historisk bakteppe der Høie ikke synes å bry seg om at Finnmarks befolkningssenter har svært store helseutfordringer, blant annet i akuttilbudet som skal sikre liv og helse, påpeker partifelle av Høie, Laila Davidsen.

Uenig med Hesjevik

I Altapostens sak fra tidlig torsdag går det fram at tidligere fylkesleder i Høyre, nå gruppeleder for partiet i fylkestinget, Jo Inge Hesjevik, legger skylden for krisen på pilotene i Luftambulanse.

– Pilotene har påtatt seg en viktig oppgave som innebærer god lønn og mye heder og ære. Det forplikter til å tilrettelegge for en god overgang når en ny aktør vinner anbudet, sier Hesjevik til Klassekampen og svarer følgende på om pilotene er forpliktet til å bli jobben når vilkår og jobbutsikter forringes:

– Nei, de står fritt til å slutte, men i denne saken framstår det som det har vært en aksjon utover det. Dette har vært en arbeidskonflikt. Pilotene har funnet det vanskelig når de ikke vant fram i forhandlingene med Babcock og ville ikke stille på jobb. Det bør de ikke være stolte av, mener Hesjevik.

Overfor Altaposten er Hesjevik klar på at Norge har hatt en god helseminister i Bent Høie, og at han har levert resultater på nær sagt alle områder. Det kommer nå pasientene til gode.

– Helt oppriktig, innerst i hjertet; Bent Høie er en god helseminister for Norge. Jeg tar fullstendig avstand fra kravet om at han må gå, sier Hesjevik.

– Tar feil

Davidsen reagerer sterkt på Hesjeviks forklaring, og betegner utsagnet hans om pilotaksjon som misforstått lojalitet til Høyre sentralt.

– Dette er ingen ny krise, men ble varslet allerede i januar, altså lenge før det ble brudd mellom Babcock og pilotene. Da sa Luftambulansetjenesten og Helse Nord at de hadde full kontroll, til tydelig applaus fra Høie. Pilotflukten er selvsagt ingen pilotaksjon, men en naturlig reaksjon på at jobben var usikker i tillegg tap av lønn og pensjon. Alle, inkludert Hesjevik, bør ha full forståelse for at pilotene søker seg vekk under slik forhold, sier Davidsen og legger til:

– Høies mangel på ydmykhet og vilje til å ta grep er ikke til å leve med verken for helsearbeidere, befolkningen eller ansatte i luftambulansetjenesten.  I stedet for full kontroll har Høie og helseforetakene  hatt null kontroll.