Direktør for Nussir ASA, Øystein Rushfeldt, er krass i sin kritikk av Direktoratet for mineralforvaltning (DMF), fremgår det av et brev til Nærings- og fiskeridepartementet.

Han har svart departementet etter at de hadde innhentet «faglige innspill fra Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) i saken».

Kommunikasjonsrådgiver i departementet Christine Spersrud Haug skriver følgende i en mail til Altaposten:

«Innspillet fra DMF ble oversendt Nussir ASA for eventuelle merknader og departementet har mottatt Nussir ASA sine merknader i saken. Med bakgrunn i dette har vi bedt DMF om en gjennomgang av sitt opprinnelige innspill».

Oppsiktsvekkende feil

Rushfeldt har pekt på en rekke feil i DMF sin rapport, feil som Rushfeldt i sine kommentarer klart lar skinne igjennom at er elementære regnefeil og sammenblandinger. Blant annet har direktoratet blandet kubikk med tonn. Til dette skriver Nussir-direktøren:

«At et organ som Mineraldirektoratet gjør feilkobling på et for bransjen så elementært tema som kubikk og tonn er oppsiktsvekkende og vi imøteser at Direktoratet trekker alle sine slutninger knyttet til feilen».

Langvarig arbeid

Nussir-direktøren skriver ellers at han synes det er feil av DMF å karakterisere prosjektet til å være i en tidlig fase:

«Det er allerede finansiert over NOK 200 millioner og dette er en del av et finansieringsløp frem mot full drift. Arbeidet med å nå dette stadiet har pågått med en stor og stabil innsats i 12 år siden 2006, og med en noe mindre kapasitet i perioden 2000-2005. Det har vært et stort antall eksperter innen flere forskjellige fagfelt innleid og tilknyttet prosjektet gjennom dets levetid. Utbygging kan starte om 1-2 års tid. Det vil derfor være feil å si at prosjektet er «i en tidlig fase». Det gir et uriktig inntrykk av prosjektet. Det kan synes som om prosjektet sammenlignes med bergverk med gruver i drift der utvikling av nye prosjekter til dels finansieres av egen kontantstrøm. Det betyr ikke at slike prosjekter er i en «modnere fase» av den grunn», skriver Rushfeldt.

Omkamp fra direktoratet?

I rapporten fra direktoratet går man forbi det som tidligere er vedtatt, og ber om en ny plan.

«DMF anbefaler på dette grunnlag at det før oppstart kreves utarbeidet og forelagt departementet en detaljert plan for håndtering og lagring av gråberg, fra oppstart til avslutning. Planen bør ved kart og målsettinger vise plassering og oppbygging av deponiområder, og eventuelt reelle og dokumenterte planer for alternativ håndtering av gråberg».

Dette er Rushfeldt helt krystallklar på at Nussir ikke godtar:

«Nussir ASA tar klart avstand fra forsøket på å gå inn i forhold som allerede er vedtatt. DMF kan ikke foreslå endringer i det som allerede er avklart i reguleringsplan. Området ved Ulveryggen er allerede i reguleringsplan med konsekvensutredninger avsatt til formål med lagring av gråberg og hensynet til reindrift vil bli håndtert i samråd med reindriftsinteressene. »

I rapporten om gråsteinsdeponi kommenterer Rushfeldt DMF sin konklusjon med at de gjentar tidligere feil og slutninger.

«Igjen gjentas DMFs feil, og konklusjonene blir dermed også gale. Gråbergsdeponiene er vurdert å ha stor nok kapasitet for å håndtere uttakets størrelse.»

Økonomisk mulig?

Direktoratet for mineralforvaltning skriver at Nussir har liten erfaring med tilsvarende virksomhet og heller ikke har relevante tall i egne årsregnskap og de har tilbud fra ulike leverandører uten at dette er spesifisert, skriver direktoratet.

Rushfeldt parerer med at det ikke medfører riktighet at man har liten erfaring fra tilsvarende virksomhet og nevner at de fremste eksperter fra inn- og utland har vært involvert i geologi, oppredning, ressurskartlegging, gruvedrift, deponi og annet.

«Når man i tillegg bruker internasjonale konsulentselskaper som har spesialisert seg på og har store ressurser innen gruvedrift, så fremstår DMFs uttalelse som vanskelig å forstå», skriver Nussir-direktøren.

Han sllår videre fast at han selv har meget bred erfaring fra tilsvarende virksomhet i Norge og at grunnen for ikke å ha relevante tal i regnskapet, skyldes at driften ikke har startet ennå.

Uenighet om rydding

Direktoratet har anslått at selskapet må stille sikkerhet for opprydning i gruvene ved nedlegging og ber om en sikkerhet for dette på 55 millioner kroner, mens tiltakshaver, altså Nussir ASA har beregnet dette til 2,9 millioner kroner. Forskjellen fremkommer fordi DMF mener alle faste installasjoner inne i gruva må fjernes. Det samme gjelder for 400.000 tonn gråberg.

Her er Nussir uenige blant annet fordi de mener gråbergdeponiet er omhandlet i en egen sak i Kvalsund kommune, der man velger å kunne utnytte massene til ulike formål.

Spørsmålet om faste installasjoner i gruva skal fjernes eller ikke, er det heller ikke enighet om. Her mener Nussir man må fjerne alt som kan forurense og tydeliggjør dette i sine kommentarer.

Folkeretten

Direktoratet stiller spørsmål ved om en tillatelse til drift av ei gruve i Kvalsund vil kollidere med folkeretten og reiser blant annet disse problemstillingene:

«Sentralt i denne vurderingen er om reindriften fortsatt er økonomisk bærekraftig selv om tiltaket iverksettes, størrelsen av inngrepet og bruksverdien av området. [Videre] må det vektlegges om reindriftsutøverne har blitt konsultert og gitt adgang til deltakelse under hele saksbehandlingsprosessen. Deltakelsen må være reell og effektiv. Videre bør medvirkningen ha påvirket innholdet i tillatelsen. Dette kan reflekteres gjennom avbøtende tiltak som er fastsatt i samsvar med reindriftsutøvernes innspill eller anbefalinger. Fjerde vurderingsmoment er i hvilken grad reindriftens interesser har blitt tatt hensyn til og vektlagt under saksbehandlingsprosessen av vedtaksmyndighetene», heter det i direktoratets rapport.

Der spør de også hvorvidt handlingsrommet gitt etter mineralloven § 43 overskrider folkerettens tålegrense, som det heter i rapporten.

Til dette svarer Rushfeldt at Nussir ASA hele tiden har ønsket dialog og diskusjon rundt avbøtende tiltak:

«Det kan dokumenteres flere initiativ fra Nussir sin side på å få til møter og diskutere løsninger. Nussir har vanskelig for å se godtgjort at oppstart av underjordsgruve med bruk av eksisterende anlegg som til dels fortsatt er i drift, vil være av en slik art at det "overskrider folkerettens tålegrense"», skriver Nussir-direktøren.

Departementet tar sikte på å være ferdig med konsesjonssøknaden i løpet av høsten 2018.

–Saken er omfattende så det må påregnes noe saksbehandlingstid for å sikre en forsvarlig vurdering, sier Christine Spersrud Haug, kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet.