I begynnelsen av mai omtalte Altaposten halveringen i reisegodtgjørelsen for advokater, vedtatt av Justis- og beredskapsdepartementet i 2016. Kuttet har slått særlig hardt ut for advokater med mye reising, verst har Finnmarks-advokatene blitt rammet.

Advokatene Kjetil Nilsen (Alta) og Trond Biti (Karasjok) har begge hundrevis av timer på veien i løpet av året, og hevder at rundt 200.000 kroner av deres inntekter forsvant som følge av kuttet. Begrunnelsen fra departementet var blant annet at ny teknologi gjør det mulig å gjøre en del av advokatjobben under reise, og at dette kan forsvare halvering av satsen.

Kun telefonjobb

Altaposten har bedt statssekretær Sveinung Rotevatn (V) svare på hvorvidt departementet anbefaler advokater å jobbe med til dels kompliserte saker samtidig som en kjører bil til alle døgnets tider og under rådende værforhold.

Ivaretar rettssikkerheten

Overfor Altaposten sa advokatene vi snakket med at flere nå kvier seg for å ta oppdrag i ytterdistriktene, dersom disse innebærer mye reising. Vi ba om en vurdering om hvilken effekt dette vil ha på rettssikkerheten til personer som bor utenfor allfarvei. Rotevatn virker ikke bekymret for dette:

– Reglene om godtgjørelse legger til rette for god en ressursutnyttelse samtidig som rettssikkerheten blir ivaretatt på en forsvarlig måte. Det er naturlig at eventuelle virkninger endringen har hatt på rettsikkerheten blir belyst i forbindelse med evalueringen som vil bli foretatt i løpet av 2019.