– Rekorden er 75 cm is i mai, som jeg banka løs med hjullaster. Og i år var det nesten ingenting, forteller banemester Abner Hykkerud.

Satte inn ekstra tiltak

Det han skuer utover i dag er juni-forhold. I tillegg til at vinteren har vært snill, gjorde de tiltak før vinteren.

– Vi har sådd mye ekstra frø og gjorde tiltak for å få opp igjen gressveksten. Vi hadde en kort sesong i fjor og en kald juni i tillegg. Likevel er det fullt liv i det vi gjorde i fjor av tiltak, så jeg tror vi skal ha topp forhold i slutten av juni.

Det visuelle ved en bra bane er en knall grønn gresslette, men Hykkerud forteller at det handler like mye om hvor mye gress det er.

– At det ikke er skrint i gresset, men tett nok. Det er de optimale forholdene for golf.

Om det blir tidenes beste forhold tør han ikke påstå, men gode forhold blir det. De aller fleste årene har det vært greit, bare to av årene har vært dårlige.

Hemmeligheten

– Hva er hemmeligheten bak en god fairway?

– Det er å stelle den, lufte den, re-så, gjødsle ofte og lite, samt vanne passe mye.

Spillerne på banen ødelegger en promille, forteller han. Det er grunnarbeidet som teller. Likevel oppfordrer de til kollektiv dugnad for en god golfbane ved at spillerne legger tilbake oppslått torv, særlig på våren og på høsten når gresset ikke har så stor reparasjonsevne.

– Men i høyveksten så klarer gresset å reparere seg selv. Vi bruker også frø som har høy tetthet og dermed reparerer seg selv bedre.