– Man kan ikke være best i alt og når jeg skal prioritere så vil jeg heller gjøre det godt i norsk eller matematikk.

16-åringen er krystallklar på at nynorsk har lite å gjøre i skolen, særlig i Finnmark.

Debattene er langt ifra ny, men hun mener nynorsken har vært «fredet» lenge nok.

– Det er på tide at man presser på og får dette som et valgfag.

– Det handler ikke om oss

Hun påpeker at mange andre deler av pensum er revidert og modernisert, blant annet kristendomsundervisningen, som i dag har fått navnet religionsundervisning.

– Nynorsk har ingen rørt ved. Og ingen bryr seg med at mange sliter.

– Men er ikke nynorsk en viktig del av vår norske kultur og historie?

– Ivar Aasen var aldri i nærheten av Finnmark. Det handler ikke om oss.

Vonheim synes at samisk er mye mer relevant for innbyggerne.

Uenig

Hun tenker også på de som allerede strever med norsk.

– Så må man fokusere på å lære seg nynorsk i tillegg. Det er rett og slett bortkastet tid, noe som Stortinget har presset på oss.

Norsk målungdom er derimot veldig uenig og har på sin nettside listet opp argumenter for nynorsk. Her har de systematisk gått gjennom alle argumenter som brukes for å fjerne det fra pensum.

Blant annet hvorfor man ikke heller kan lære samisk. De skriver: Sidemål hindrar ein ikkje i å læra samisk. Sidemål aukar tvert i mot den språklege kapasiteten. Å læra meir samisk og om samisk er eit godt og fornuftig krav. Om ein vil læra meir samisk, verkar det meir truverdig om ein arbeider for å få meir samisk inn i skolen, heller enn å arbeida mot sidemål.

ENIG: Høyre-leder i Alta Laila Davidsen sier de støtter 16-åringens tanker og meninger når det gjelder nynorsk i skolen. Foto: Lill Vivian Hansen

Vil avvikle karakter og eksamen

Agnete forteller videre at hun har meldt seg inn i partiet Høyre, men er fortsatt på søken når det gjelder et politisk standpunkt. Altaposten tok kontakt med leder for Alta Høyre, Laila Davidsen. Hun støtter Agnetes engasjement.

– Det denne unge jenten beskriver gjelder i dag mange elever, og Høyre støtter hennes ønske om å fjerne eksamen og karakter i sidemål.

Davidsen sier at Høyre i denne stortingsperioden har gått til valg på å bruke både nynorsk og bokmål i undervisning på ungdomsskolen og på videregående skole, men avvikle ordningen med egen karakter og eksamen.

Agnete sender en utfordring til Stortinget:

– Hvis dere skal velge; skal ungene mestre matte eller skal de mestre nynorsk? Gjør en prioritering, for det er et reellt behov for å bruke mer tid på matematikk, bokmål også videre. Fag vi faktisk får bruk for senere i livet.