I begynnelsen av mai utførte Nærings- og fiskeridepartementet befaring i Nussir, sammen med byråkrater fra Sametinget, Kvalsund kommune og de to reinbeitedistriktene Fálá og Fiettar.

Mer kunnskap

– På befaringen var formålet å få bedre kunnskap om reindriften i det omsøkte konsesjonsområdet og tilstøtende områder. Videre hvordan en eventuell drift i Nussir og Ulveryggen/Gumppenjunni vil påvirke reindriften, sier kommunikasjonsrådgiver Christine Spersrud Haug i Nærings- og fiskeridepartementet.

Hun sier delegasjonen fra departementet først hadde et oppstartsmøte på rådhuset i Kvalsund.

– Befaringen var nyttig og bidro til å gi et mer utfyllende bilde av både reindriften i området og hvordan den vil påvirkes av en eventuell gruvedrift, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Hun sier departementet så langt ikke har laget en egen oppsummering fra befaringen som ble etterfulgt av konsultasjonsmøte med de to reinbeitedistriktene.

– Sametinget deltok som observatør. Det vil fra dette møtet bli utarbeidet referat på ordinær måte, avslutter Christine Spersrud Haug.

Departementet har ikke svart på når de anser det sannsynlig at søknaden om driftskonsesjon vil være ferdig behandlet.

– Vi vet ikke når konsesjonssøknaden vil være sluttbehandlet, men vi har håp om det skal komme i orden i år, før den hardeste vinteren setter inn, sier direktør for Nussir ASA, Øystein Rushfeldt til Altaposten.

Egne konsultasjoner

Sametingsråd Silje Karine Muotka sier til avisa at det fra Sametingets side deltok ansatte i administrasjonen og at sametingspolitikerne seinere vil ha en egen konsultasjon med Nærings- og fiskeridepartementet.

– Vi har ingen ukjent agenda i denne saken, sier Muotka.

– Dere er blitt presset på at Sametinget har benyttet et internasjonalt PR-byrå for å motarbeide Nussirs planer om gruvedrift, hvor ubehagelig er det?

– At vi har benyttet et PR-byrå er en kjent sak, dette anbudet ble lyst ut på Doffin på helt normal måte. Det som ikke kom frem i nyhetsartikkelen fra High North News, som omtalte saken for kort tid siden, var at bistanden fra PR-byrået ikke kun gjaldt Nussir, men også handlet om å fremskaffe argumenter i samband med striden om norske investeringer i oljerørledningen Dakota Axess Pipeland også kalt The Black Snake, samt en analyse for å se de samfunnsmessige konsekvensene.