Da Altaposten publiserte denne artikkelen forleden kokte det i kommentarfeltet.

Selv om det ble flertall for å tilby Tim Valio og Johan Anders Siri tomt til et 1200 kvadratmeters bygg for materialhandel i nærheten av Baktehearji på et område som er regulert til idrettsformål, er ikke siste ord sagt i den saken.

Kommer opp igjen

En ting er at særs mange var ivrige debattanter på nettet da saken ble lagt ut via Facebook. En annen sak er at vedtaket vil bli anket inn for Fylkesmannen for lovlighetskontroll. Det bekrefter formannskapsmedlem Klemet Erland Hætta, som riktignok ikke var tilstede da formannskapet behandlet saken, men var representert med vara.

Av de faste medlemmene i formannskapet den 8.mai var det bare varaordfører fra Flyttsamelista, Anders S. Buljo og Aps Inger Marit Bongo som var med på flertallsvedtaket.

Ordfører Johan Vasara hadde Johan Mathis Buljo som vara og han stemte for. Hans Isak Olsen fra Fastboendes liste var representert av Isak Mathis O. Hætta, som stemte mot og det samme gjorde vararepresentanten for Samefolkets partis Klemet Erland Hætta og Anton Dahl fra Venstre.

Dahl og Hætta ble i mindretall, mens Ap og Flyttsamelista med tre stemmer tildelte tomt til den planlagte materialhandelen på område regulert til idrettsformål.

Nå må søkerne ut og lage ny reguleringsplan, noe som kan bli en kostbar affære, før de kan søke om eventuell dispensasjon fra eksisterende plan.

Vurderer advokathjelp

Kautokeino Idrettslag har behandlet denne saken og lederen for idrettslaget, Svein Ole Sandvik er krystallklar.

– Kommunen har lagt tilrette for industritomter. Da bør de som søker om en slik type virksomhet bli henvist til de tomtene, som til alt overmål er gratis for dem som ønsker å etablere seg. Jeg synes det er galt at de som søker og får tildelt en slik tomt nå må bruker flere hundre tusen på å lage ny reguleringsplan. Når det er sagt så vil et nybygg på denne tomta, som er avsatt til idrettsformål, stenge veien inn til banen og hvis det kommer et industribygg med inngjerding så lurer jeg på hvordan vi skal få slippe inn der og hente ballene fra aktiviteten vi driver.

– Sett fra idrettslagets synspunkt så er det ingen positive sider ved en slik etablering. Jeg finner bare negative forhold, så dette er vi totalt i mot. Vi har en bane som er åpen 24/7 og den er åpen for alle. Slik ønsker vi at det skal fortsette, så denne saken vil vi sørge for at kommer opp på nytt. Dersom det blir nødvendig for oss å forstå de ulike forhold mellom vedtatte reguleringsplaner og de vedtakene som fattes i formannskapet, så har vi vurdert om vi må søke hjelp hos advokat, for dette vedtaket kan ikke bli stående, sier Sandvik.

Tar til vett?

Fastboendes Liste representant Isak Mathis O. Hætta sier han tror posisjonsgruppa vil ta til vett og gjøre om dette vedtaket når saken kommer til kommunestyret.

– Dette er et område regulert til idrettsformål, her har Kautokeino IL aktiviteter i nærheten og vi snakker om at det også er boligområde like i nærheten, så jeg mener det må finnes andre alternative tomter til en slik satsning i Kautokeino. Problemet med en slik etablering er selve bygget som blir reist på tomta, som skal ha en betydelig trafikk med trailere inn og ut og det er nesten i boligområdet, så blir det trafikk der med truck og maskiner. Jeg tror det er for liten plass der til en slik virksomhet, så dette stemte både Anton Dahl og jeg imot i formannskapet, sier Isak Mathis O. Hætta, som er helt klar på at saken må behandles som dispensasjonssak hvis den skal kunne gå videre i kommunen.

Foto: Skjermdump Facebook.