– Det er en glad og positiv gjeng. Se de er som unger, sier Bjørn Tore Andersen fra Alta brannstasjon leende, mens han peker på kursdeltakere i fullt redningsutstyr som prøver å hoppe gjennom den råtne isen som er igjen på vannet.

Mandag deltok brann- og redningstjenesten i Finnmark på overflateredningskurs på Kvenvikvannet.

Her ble det opplæring i redningsteknikker, sikkerhet og utstyr ved ulykker på islagte elver og vann.

Overflateinstruktør Bjørn Tore Andersen, reiser rundt i hele Norge og instruerer i overflateredning.

– Instruktørene lærer og samtidig synes de at det er veldig morsomt. Og det de lærer her i dag tar de med til sitt brannvesen og lærer opp sine folk, sier han.

NASJONAL TJENESTE:Overflateredningsinnstruktør, Bjørn Tore Andersen fra Alta brannstasjon reiser rundt hele Norge og innstruer i overflateredning. Foto: Trine Vidunsdatter

Styrket beredskap

Prosjektet «det store brannløftet» er årsaken til den intensive opplæringen som Andersen gjennomfører over hele landet. det var opprinnelig Gjensidige-stiftelsen som fant ut at brannvesenet i Norge var for dårlig på å redde personer i vann, forteller han. 240 millioner kroner brukes for å styrke beredskapen.

– Og i det så ga de ut en stor mengde overflateredningspakker bestående av vest, hjelm, drakt, flåte og kamera som vi kan se under isen med.

Han mener at det har resultert i at overflateredningsberedskapen har blitt styrket betraktelig i løpet av de to siste årene.

– Vi løfter overflateredningen både til sjøs, i elver og innlandsvann ganske betraktelig med de kursene vi holder her i Alta, sier Andersen

Han forklarer at det er mange hensyn å ta ved en drukningsulykke. Brannfolkene har mange utfordringer i møte, spesielt i strømførende vann.

Det er heller ikke alle som ønsker å bli reddet, noe som kan føre til situasjoner der det er viktig at hjelpemannskapene også er drillet på å ivareta egen sikkerhet.

HURTIG HJELP: Tiden er knapp for å redde en nedkjølt person før de går under isen. Foto: Trine Vidunsdatter

Mange drukningsulykker

– Vi er så heldige som har Bjørn Tore Andersen som regional instruktør. Han har pushet oss godt på alle felt. Vi er godt drillet, sier John Eirik Nergård Boine.

Generelt så er det flere som omkommer i drukning enn det gjør i brann, så bare det taler for seg selv at slike kurs er viktig, sier han.

KUNNSKAPEN DELES: John Eirik Nergård Boine, fra Alta brannstasjon er en av instruktørene som skal bringe kunnskapen fra kurset videre til de ansatte i brannkorpset. Foto: Trine Vidunsdatter

– Har Alta noen spesielle utfordringer med tanke på vannredning?

– Vi har Norges fineste lakseelv her, Altaelva. Den er stor og det kan være til dels mye vann og strøm som gjør det vanskelig å komme fram på en rask måte med bil og båt. Det er kanskje en av de vanskeligste stedene vi har her med tanke på å komme seg raskt fram.

– Hva er den største utfordringen ved å redde noen som har havnet i vannet?

– Det er å komme fort nok til stedet og utføre en rask innsats. Vi bor i nord og det er kaldt i vannet. Så det er ikke mange som holder ut så lenge, derfor er det greit å være drillet på det vi holder på med, sier Nergård Boine.

RIKTIG HJELP: Trygt på land, men ofte så trenger den forulykkede mer hjelp. Foto: Trine Vidunsdatter