– Nå står jordet under vann og det har vært liten gåseplage så langt i år, mens tidligere har det vært ille og derfor søkte jeg skadefelingstillatelse, sier Nils Mathis O. Hætta.

Jakt i Idyllen

Jordet det er snakk om ligger på Bredbuktnes i Kautokeino, der Hætta søkte tillatelse til såkalt skadefelling. Da formannskapet behandlet saken sa de ja til at Hætta eller den han gir myndighet til, får felle inntil 20 grågås eller Canadagås i perioden fra 7. mai til 10.juni.

– Vi som bor her kaller området for idyllen, selv om dette har vært en plage årlig og reduserer avlingene når vi produserer rundballer til kyr og rein, så i år søkte jeg fellingstillatelse og fikk det, sier Hætta til avisa.

Et vilkår som er satt for skadefellingen er at det må ha vært prøvd andre metoder for å skremme gåsa før man jakter på den og jakta skal skje på en måte som er tråd med forskriftene for jakt, felling og fangst, heter det i formannskapets vedtak.

– Selv om det har vært lite gås her så langt, kan de ennå komme og jeg kan felle gås helt til 10.juni, så vi får se, sier han.

Fint lite i år

Nils Mathis O. Hætta som er en erfaren andejeger, gleder seg sikkert til jaktstart for den årlige vårjakta på ender i kommunen, der fristen for å søke om jakttillatelse går ut mandag 21. mai og det er fastsatt jaktstart til 25. mai.

Kvotefastsettingen for vårjakta har vært mye diskutert blant jegere de siste årene, fordi staten kun har innvilget en svært lav kvote som gir hver jeger tillatelse til å felle en til to ender under vårjakta.

– Det er fint for min del at det ikke er gås på eiendommen, det var en god del gjess for to til tre uker siden, men de har trukket videre. Det er fint at de ikke er her, men for å unngå at jordene spises så ba vi om jakt, for det er et svare strev med å jage gåsa hvert år. Slik det er akkurat nå med storflom så er det ikke fugl i det store og hele her, sier Hætta.