Har skapt svært sterke foreldrereaksjoner både i kviby og Talvik.

– Vi har ikke konkludert. Derfor går vi heller ikke ut og forskutterer hvilken organisering vi skal ha på skole og barnehage i Talvik, sier kommunalleder og oppvekstsjef Rikke Raknes.

Hun og hennes nærmeste medarbeidere har en tøff jobb foran seg for å innfri kommunestyrets arbeidsordre om å  å ta ned budsjettene for grunnskole og barnehage med 24 til 32 millioner kroner. Det arbeidet statet med å se  på strukturene for Leirbotn Oppvekstsenter, samt skole og barnehage i Talvik. Altaposten har tidligere avdekket at det jobbes med å slå sammen skole og barnehage til oppvekstsentre. For Kviby henger også trusselen om å ta en ny bit av skolen, en omgjøring fra 1-7 til 1-4.

Skjer ingenting

Reaksjonene i Kviby-området har vært sterke, og for skolen og bygda som har vekst i elev- og barnetall er det svært viktig at skolen ikke bygges ned bit for bit. I Talvik er reaksjonene minst like sterke.

– I Talvik er vi naturlig nok mest opptatt av forslaget om å slå sammen skole og barnehage til én enhet med felles ledelse, noe vil medføre kutt i ressurser til både skole og barnehage, sier Øystein Pedersen, leder i Talvik Arbeiderlag.

Han sier at arbeiderlaget i denne saken ikke kommer til å vike i forhold til politiske ledelse og sine egne partifeller inne i Alta, men stå sammen med foreldrene mot kuttene.

– En omorganisering må ha utgangspunkt i barnas beste, og ikke være motivert av å spare penger. Ingen i Talvik er mot å tenke nytt, men denne saken har startet på feile premisser og da blir det motstand både hos foreldre, personale og lærere.

 – Hva har skjedd siden saken ble kjent for offentligheten gjennom Altaposten?

– Ingenting. Bygda har ikke fått noen nye signal. Arbeiderlaget har jobbet mot kommunepartiet og sentrale lokalpolitikere, men per i dag er ingen løsning presentert, sier arbeiderlagslederen.

Tøft brev

For å klare en innsparing på 600.000 på omorganiseringen ved Leirbotn Oppvekstsenter (kviby) fordrer det felles ledelse med Rafsbotn skole, samt at skoletilbudet går fra 1-7 til å bli 1- 4. I Talvik skal felles ledelse, hvor rektor ved skolen også skal være styrer for barnehagen, gi 500.000 kroner årlig i besparelse. Det jobbes mot at endringene skal skje fra høsten 2018.

Med utgangspunkt i et felles foreldremøte i slutten av april har  FAU lederne ved  skole og barnehage i Talvik, Nina Helene Nango og Anette Liberg skrevet brev til kommunalleder Rikke Rakkestad. De formidler sterke foreldrereaksjoner, både på prosess, innhold og gjennomføring.

«Vi som foreldre føler at vi ikke har vært delaktig i denne prosessen, og stiller oss spørrende til hvorfor vi ikke er blitt informert, og hvorfor vi ikke har fått muligheten til å ytre våre meninger vedrørende dette», heter det i brevet.

Eneste infokanal

I brevet framkommet det at Altaposten har vært eneste plattform for informasjon for foreldrene, noe som påpekes som svært kritikkverdig.

«Vi som foreldre er positive til et oppvekstsenter da vi tenker at dette vil gi et mer helhetlig utdanningsforløp. Noe som sikkert vil være bra for hvert enkelt barn, men vi så vel også for oss at dette skulle foregå under samme tak.... Ettersom vi forstår skal oppvekstsenteret bestå av to bygg slik det er per dags dato, og styrer skal fjernes fra barnehage og rektor skal gå inn som leder både for skole og barnehage. Dette mener vi er høyst kritikkverdig. Hvordan skal rektor kunne ha tilstrekkelig tid til å følge med i den daglige virksomheten, både ved skolen og i barnehagen, samtidig som virksomheten faktisk også skal videreutvikles»?

Foreldrene frykter for kvalitet på tilbudet,  både ved skolen og barnehagen. De hevder at kvaliteten blir dårligere av nedbemanningen.

«Vi vil ikke at barna våre skal utsettes for denne innsparingen som vi ikke vet ringvirkningene av.»

100 prosent sikker

Til Altaposten sier Rikke Raknes at motivasjonen ikke kun er å spare penger, men samtidig gi bedre kvalitet både på skole- og barnehagetilbud.

Rikke Raknes. (Arkivfoto) Foto: Hanne Larsen

– Klarer vi  tenke et helhetlig løp for ungene fra barnehagealder til de går ut av grunnskolen er jeg hundre prosent sikker på at det er til barna/elevenes beste. Det er ikke snakk om et enten eller, men være mulig å både gi et godt tilbud og spare penger, konkluderer Raknes.

Hun står fortsatt ved at det er foreldre som har tatt kontakt og ønsker oppvekstsenter med en helhetstenkning fra tidlig alder til avsluttet grunnskole.

– Hvorfor kan vi ikke finne de beste løsningene når barnehage og skole er vegg i vegg?

– Er organisering uten barnehagestyrer og en rektor til å lede både barnehage og skole i tråd med lov og regelverk når det ikke er snakk om svært små forhold og få elever?

–  Vi har jo Kaiskuru Nærmiljøsenter. Det er her mange barn i barnehagen og mange elever på skolen, og felles ledelse. Det fungerer utmerket og ingen mener vi har et organisert lovbrudd her. Så hvorfor kan vi ikke ha de samme andre stedet i kommunen.