Lene Haug, tidligere journalist, nå nestleder i Helsepartiet og den som reiser land og strand rundt for å bygge det unge partiets organisasjon.

Etter å ha vært i Alta noen dager tidlig i mai, er ikke Haug et øyeblikk i tvil om at altaværingene trenger Helsepartiet.

Tre sykehus

– Jeg opplever en stor by i utvikling som er uten sykehus, og med en luftambulansetjeneste i full krise. De store partiene i Norge vil ikke ta ansvar for liv og helse for befolkningen i Alta/Kautokeino-området. Det er ikke til å forstå, sier Haug som lover altaværingene og resten av Finnmark tre sykehus om partiet kommer til makt og påvirkning.

– Høyre og Ap er skjønt enige om at tre sykehus i Finnmark koster for mye, men er det ikke verdt å bruke noen millioner kroner ekstra for å redde liv. Vi i Helsepartiet sender en klar melding til helseminister Bent Høie: Helsetilbud skal ikke lønne seg. Det er noe samfunnet skal stille opp med for å sikre innbyggerne, og er selvsagt en utgift, påpeker nestleder Haug.

Hun mener Ap og Høie med et enkelt grep kan frigjøre store midler til pasientbehandling.

– Helseminister Høie kneler under det mektige helsebyråkratiet og bryter valgløftet fra 2013 om å legge ned de dyre helseforetakene. Hvor mange pasienter kunne fått gode leveår dersom vi kuttet i byråkrati og administrasjon,  og heller investerte pengene i nye og bedre behandlinger?

Helse som butikk

Den tidligere Høyre-politikeren er oppgitt over sitt gamle parti som tror helse er butikk, men også skuffet over at Ap fortsatt verner om helseforetakene som nå er helt uten folkevalgt påvirkning og styring.

– Alle de mindre partiene med unntak av Venstre ser galskapen i å beholde modellen med helseforetakene. Folk er oppgitt, og vi tror det vil gi oss Helsepartiet mange velgere ved neste valg.

– Gjelder det også for kommunevalget i Alta?

– Ja, Helsepartiet kommer til å stille liste ved kommunevalget. Vi jakter på gode listekandidater som kan være talspersoner for grasrota. Jeg tror Helsepartiet blir representert i kommunestyret i Alta etter neste valg, og kommer vi inn vil det alene gjøre oss til valgvinner. For oss er resultatene viktigst, og da blir suksessen om vi klarer å presse de andre partiene til å ta de store helseutfordringene i Alta på alvor.

– Hvilke andre kommuner vil dere satse i ved valget neste år?

– Vi er et nytt parti, og i Troms og Finnmark vil vi nok konsentrere oss mest om Tromsø og Alta. Begge byene har utfordringer som nærmest roper på å få inn Helsepartiet i folkevalgte organ, avslutter Lene Haug.

Velkommen til Alta

Dagens Ap-ordfører Monica Nielsen advarer på ingen måte velgerne mot Helsepartiet. Hun vil kjempe for at Ap skal få flest mulig stemmer og tror partiet hennes har vist at de tar kampen for gode helse tilbud til befolkningen.

– På den andre siden vil en bredde i kommunestyret være bra. MDG kom inn i kommunestryet etter siste kommunevalg, og har gitt økt miljøfokus. Det har vært bra for Alta. Dersom velgerne gir Helsepartiet tillit er jeg helt sikker på at også de vil bli en positiv tilvekst i det politiske miljøet, sier Nielsen.

Stiftet fylkesparti

Tord Einar Johansen (27) fra Tromsø skal lede det nye fylkeslaget i Helsepartiet. Helsepartiet nye fylkeslag for Troms og Finnmark ble stiftet på Egon i Tromsø, 4. mai.

– Jeg har alltid ønsket å involvere meg i politikk. Helse er det aller viktigste temaet for meg, så jeg er utrolig glad for å kunne jobbe med det som er aller viktigst. Det jeg ønsker å jobbe med for helsevesenet, er at det blir forvaltet på en klok og demokratisk måte. Jeg er så glad for å kunne jobbe med et parti som har ambisjoner om å legge orden for forbedring, sier 27-åringen i en pressemelding.

Hanne Kjærra fra Tana ble konstituert som nestleder. Resten av styret består av Rita Lyder, Toril Wilhelmsen, Einar Garielsen og Karl-Albert Kjerstad.

Helsepartiet ble etablert så nylig som i 2017, og stilte til stortingsvalg åtte måneder etter stiftelsen. Nå satser Johansen på å etablere et lokallag i Tromsø så raskt som mulig. Det jobbes også fra sentralt hold i Helsepartiet med å stifte lokallag i Alta.