Leder i Etnisk og Demokratisk Likeverd (EDL), Jarl Hellesvik, er skuffet over regjeringens lovforslag til konsultasjonsregime som han hevder er basert på etnisitet, og vil være med å skape et demokratisk skille i befolkningen.

I lovforslaget til regjeringen sikres Sametinget en eksklusiv rett til å kunne føre samtaler i lukkede rom med regjeringen, i alle saker som berører den samiske befolkningen.

SATT PÅ SIDELINJA: Jarl Hellesvik og EDL mener at majoritetsbefolkningen i nord er satt på sidelinja i demokratiske prosesser. Foto: Jarle Mjøen

Sametinget blir ikke bare tilgodesett med konsultasjon med sentrale myndigheter, men kommunene og de nye regionene pålegges i lovs form samme konsultasjonsplikt.

– Lovforslaget er dramatisk. Det skilles på hvilket etnisk opphav du som innbygger har i forhold til demokratiske rettigheter. Dette er å regne som statlig rasediskriminering. Rent prinsipielt må dette være umulig å stemme for.  Jeg kan ikke tro  at et flertall på det norske Storting kan vedta en slik lov, sier en sjokkert leder i EDL.

– Stor enighet

Statssekretær i kommunaldepartementet med ansvar for samiske saker, Anne Karin Olli (H), får ingen synlig høy puls av Hellesviks påstand om at hun og regjeringen står for statlig rasediskriminering.

– Dette er selvfølgelig ingen rasediskriminering. Tvert om lovfester vi en ordning som har vært praktisert lenge, men uten å være nedfelt i lovverket. Begrunnelsen er enkel; vi vil følge opp de folkerettslige forpliktelsene den norske stat har overfor det samiske folk. Med lovforslaget imøtekommer vi «tiltak» FN har anbefalt for å komme på riktig side i forhold til folkeretten. Det er også en oppfølging av  Samerettsutvalgets forslag til saksbehandlings- og konsultasjonslov, sier Olli og legger til:

– Dersom Altaposten eller andre framstiller det som at det er en storm av protester mot konsultasjonsordningen, vil jeg på det sterkeste tilbakevise det. Det er tvert om stor enighet om at vi må følge opp våre folkrettslige forpliktelser, og det er helt normalt at Hellesvik og EDL kommer med sterke påstander når myndighetene ivaretar rettighetene til det samiske folk.

Er enige

Regjeringen sendte forleden ut ei pressemelding hvor det framgår at Høyre-Frp og Venstre-regjeringen er blitt enige med Sametingsrådet og Norske Reindriftssamers Landsforbund om innholdet i et forslag til lov om konsultasjonsplikt. Lovforslaget tilsier at det også blir konsultasjonsplikt for kommuner og fylkeskommuner.

– Nok en gang har regjeringen sittet bak lukkede dører og forhandlet med Sametinget om et altomfattende saksområde som angår hele befolkningen, samt alle politiske organisasjoner og politiske organer nordenfjells. På denne måten overkjører den urbane politiske eliten i regjeringen og i de sentrale partiorganisasjonene, befolkningen, sier Hellesvik og legger til:

– De politiske miljøene nordenfjells opplever å bli sett på, og behandlet som, ikke-meningsberettigede.

Eksklusiv kanal

Hellesvik sier til Altaposten at lokalpolitikerne neppe skjønner rekkevidden av lovforslaget. Det kan forsinke saksbehandling og gjøre det vanskelig å få avgjørelser i mange saker som omfattes av konsultasjonsplikten

– Jeg vil for øvrig tilføye at det er flere innmeldte i Sametingets valgmanntall i Tromsø kommune enn det er i Karasjok kommune. En må spørre seg om det er slik at det står så dårlig til med de innmeldte i Sametingets valgmanntall i Tromsø kommune,  at de har behov for en eksklusiv kanal rett inn til  beslutningstakerne i kommunen. Dette for å kunne klare seg på lik linje med den øvrige befolkningen i kommunen. Dersom det ikke er slik, er lovforslaget for statlig rasediskriminering å regne, utdyper EDL-lederen.

Avviser byråkrati

Overfor Altaposten avviser statssekretær Olli at det nå kommer en ny byråkratisk ordning som vil forsinke og skape problemer i lokalforvaltningen.

– Mange kommuner hører allerede i dag også samiske grupperinger i saker som angår dem. Jeg har liten tro på at det nå blir merkbart mer byråkratisk. Men for den samiske befolkningen i kommunene vil lovforslaget gi en ekstra trygghet for at de tidlig i en sak vil bli informert og dermed har mulighet til fremme sitt syn. Det er dermed ikke sagt at deres syn vil vinne fram.

Udemokratisk?

En av de mest kontroversielle sakene hvor konsultasjonsordningen har vært benyttet var da tidligere energiminister Tord Lien (Frp) møtte Sametingets representanter til konsultasjon. Tema var  etablering av en ny vindpark i Kvalsund. I og med at konsultasjonene ikke er åpne er det i ettertid ikke enkelt å slå fast  hva som skjedde, men det har langt på vei blitt bekreftet av deltakerne at Lien forhandlet vekk vindparken mot en mer positiv holdning fra Sametinget til å få realisert 420kV linja inn i Finnmark.

– Konsultasjonene er ikke åpne, men protokollen fra konsultasjonsmøtene er offentlige, påpeker Olli.

Det er en framstilling som Hellesvik mener gir et fortegnet bilde.

– Konsultasjonene skjer i de lukkede rom. Dette er fullstendig uakseptabelt, påpeker han og peker mot behandlingen av lovforlsaget :

– Vi krever at regjeringen offentliggjør sin politiske begrunnelse for sin beslutning for lovforsalget. Det pleier å gå lang tid før protokollene fra disse forhandlingsmøtene offentliggjøres. Protokollen fra disse konsultasjonene samt dokumenter som er utvekslet mellom regjeringen og Sametinget i saken, må offentliggjøres umiddelbart. Vi ser av pressemeldingen at regjeringen gjør seg avhengig av om Sametinget godkjenner avtalen. Er det bare Sametinget som er meningsberettiget i denne saken?