Vidunsdatter forteller at det hele startet i desember i fjor, da det ble oppdaget veggdyr hos naboen hun delte en dublett med på Nyland studentby i Alta.

– Døren sto oppe. Naboen og de fra boligkontoret pratet om veggdyrene. Kort tid etter kom de fra boligkontoret og stengte av rommet, og naboen måtte flytte.

– Det fikk jo meg til å tenke, hva om de kom seg inn på mitt rom også? Vaktmesteren tok en rask sjekk, men fant ingen ting, forteller Vidunsdatter, som til daglig jobber som vikar ved Mediehuset Altaposten.

Hun bestemte seg for å gå grundigere til verks på sin egen hybel.

– Det var flere funn i løpet av høsten.

I sengetøyet fant hun flere små billelignene smådyr.

– Jeg gikk sporenstreks til boligkontoret. Med meg hadde jeg en pose med dyrene jeg fant. Det skulle ikke være tvil om at noe måtte gjøres, til tross for at de mente at veggdyrene ikke kunne komme seg fra hybel til hybel.

Ønsker bedre oppfølging

Vidunsdatter flyttet ut etter hendelen, i tråd med Samskipnadens rutiner. Hun er likevel kritisk til at de ikke har sendt ut informasjon om at veggdyr kan finnes i boligene.

– Jeg er ikke 100 prosent sikker, men mener at det uansett burde blitt hengt opp noe som varsler folk.

– Tenk hvor mange som bor i studenthyblene og kanskje ikke vet at de har uvedkomne gjester. Det er jo ikke alle som får allergiske reaksjoner, grøsser hun.

– Har gode rutiner

Leder for drift ved Samskipnaden, Magnus Hammari, kan berolige leserne. Han understreker at det per i dag ikke er meldt om veggdyr eller andre skadedyr ved studentbyen i Alta sentrum.

– Det ble varslet i fjor vinter om dette og vi har gått gjennom alle hyblene for å sjekke. I tillegg fører vi en årlig kontroll, samt kontroll ved utflytting, beroliger han.

– Hvordan er rutinene?

– Dersom det blir avdekker skadedyr, enten under inspeksjon eller av beboer selv, skal beboeren pakke ned alt av eiendeler i søplesekker som skal til varmebehandling. Videre må beboeren vaske seg og sørge for å forlate hybelen i rene klær. Et skadefirma blir så tilkalt og fjerner skadedyrene. Våre beboere skal være trygge når de bor her, understreker Hammari.

Økende problem

I en artikkel fra iTromsø fra 2016 meldes det at veggdyr er et økende problem i hele landet.

– Problemet er så stort at Folkehelseinstituttet har fokusert på det stadig økende omfanget. Deres statistikker, som innhenter data fra hele landet, går rett opp.

– Der det er stor gjennomtrekk av folk, oppstår problemene oftest. Derfor er overnattingssteder spesielt utsatt. Men vi opplever også et økende problem i private hjem og da gjerne etter at eierne har vært på tur,  sier Tom Arild Jensen i Nokas Skadedyrkontroll AS til iTromsø.