Nå skal ikke Ottar Grimstad alene synge for Pave Frans, tidligere erkebiskop av Buenos Aires og øverste toppleder for Den katolske kirke i Argentina. Ottar dro tirsdag morgen til Oslo for å bli forent med det ikke ukjente Grimstad-koret, som gjestet Alta i fjor sommer og som hedret Ottar Grimstad på 80-årsdagen med en egen konsert i Nordlyskatedralen.

I Peterskirken

– Ja, det stemmer at koret er invitert til å synge i pavekirka, om man kan kalle Peterskirken for det. Vi skal synge i den norske ambassaden i Roma på 17. mai, så skal vi ha konsert i Peterskirken på pinseaften – og i tillegg holde en konsert i en kirke i Vicenza som heter Chiesa di San Lorenzo.

Det at koret skal synge i Peterskirken må kunne betegnes som nokså spesielt. Peterskirken var før 1990, ifølge Wikipedia, kristendommens største kirke; men i 1990 innviet den daværende paven en enda større kirke i Yamoussoukro i Elfenbenskysten.

Ottar Grimstad forteller at Grimstadkoret ble stiftet i 1942. Til å begynne med var det noen unge gutter fra «Grimstadgrenda» som dannet en dobbelkvartett som kalte seg for «Storm». Da NRK-TV to tiår seinere gjorde opptak av koret, ble navnet endret til «Grimstadkoret». Antallet kormedlemmer økte og i dag teller koret godt og vel 20 sangere.

Selverklært inhabil

Til konsertene i Roma skal også vokalgruppa Vox Virorum forsterke Grimstadkoret. Koret kommer fra Hareid kommune, som er hjemkommunen til Ottar Grimstad.

Ottar Grimstad sa selv dette til avisa i fjor før koret skulle komme til Alta:

– Dersom du liker god mannskorsang, bør du få med deg denne konserten, sier Ottar Grimstad, selv medlem av koret og selverklært inhabil i forhold til å vurdere kvaliteten.

Et søk viser imidlertid at koret fra hjembygda til Ottar er ansett for å være på et svært høyt nivå, også i nasjonal målestokk.