– Nå kan vi blande cellegiftkurene selv, sier kreftsykepleier Marte Lebesby ved nye medisinsk dagenhet på Alta nærsykehus.

Hun kler på seg gul kappe og to par hansker, og gjør seg klar til å blande cellegift. De er alltid to for å være sikre på at blandingen blir riktig. Den vesle kreftavdelingen består av tre rom inne på spesialistpoliklinikken; ett behandlingsrom med lenestoler for pasientene, ett kontor og ett laboratorium til å blande medisiner.

Kreftavdelingen er ikke så stor. Her gis det rundt 400 behandlinger i året, mens hele 9.000 pasienter er på spesialistpoliklinikken. Sykepleieren synes det er fint at de har fått nye lokaler.

– Pasientene virker veldig fornøyde. Det er litt tettere her, og vi gjør alt på et lite areal. Sykepleieren er rundt dem hele tida. Og de som får behandling får sitte i fred på et eget rom, forteller hun.

Cellegiftbehandling har også vært gitt i Alta før, da på Alta kommunes sykestue og da fikk de cellegifta ferdig blandet fra apoteket. Nå gjør de denne jobben selv.

– Vi har kjøpt en avansert benk, et overtrykksskap der man kan blande cellegift og andre medisiner, sier Helge Hansen, enhetsleder ved spesialistpoliklinikken.

Hit kommer det gjerne 6-8 pasienter om dagen, og får sin cellegiftkur. Behandlingen tar mellom en halv til fire timer.

– I 2017 ga vi cirka 400 kurer i Alta, og det er ganske mye. Og det ser ikke ut til at dette er noe som minker, det ser vel mer ut til å øke, forteller Hansen.

BLANDER: Man skal ha god kjennskap til medisinene for å blande riktig dose til den enkelte pasienten. Foto: Kita Eilertsen

Ønsket ikke blande

Det som skjedde var at apoteket ikke lenger ønsket å blande ferdig cellegift på grunn av strenge krav til fasiliteter. Dermed var Finnmarkssykehuset nødt til å gjøre noe.

– Vi ble nesten tvunget til å gjøre noe, og da ble dette rommet bygd, forteller Hansen. Superblandebenken er en hel investering.

Tidligere kunne det hende at en kur til 40-50.000 kroner måtte kastes i søpla hvis det ble endringer. Det slipper de nå når de kan blande selv like før den gis.

Marte er den eneste

Her er det to ansatte, hvorav Marte Lebesby er den eneste kreftsykepleieren på avdelingen.

– Men vi er flere som kan blande cellegift og de andre medisinene de også gir på denne avdelinga, sier Lebesby.

– Jeg er glad vi kan gi dette tilbudet. Å slippe å reise er viktig for denne pasientgruppen, kanskje den viktigste. Det er gjerne veldig syke folk, som kan bli kvalme og har nedsatt almmenntilstand etter behandling. Dette er jo ofte kreftpasienter med langkommet kreft, sier hun.

Lebesby forteller at de ikke bare gir cellegift, men også immunterapi til kreftpasienter, og infusjon av biologiske legemidler for blant andre MS-pasienter og revmatikere.

Hun trives veldig godt som den eneste kreftsykepleieren i Alta, men innrømmer også at det kan være ensomt iblant.

– Det er mye ansvar, men veldig lærerikt. Jeg har gode kolleger og vi er flere her som jobber med cellegift. Også er Tromsø og Hammerfest bare en telefonsamtale unna, sier hun.

ALTA NÆRSYKEHUS: De fargede feltene i ytterfløyen er nybyggene til Alta nærsykehus. Kreftavdelingen ligger innenfor spesialistpoliklinikken. Foto: Kita Eilertsen