I løpet av to uker vil det bli klart om Stortinget instruerer helseminister Bent Høie til å si opp kontrakten med Babcock, som har fått kontrakten på drift av luftambulansetjenesten i fem år fra juli 2019. Skjer det, er tipsene at Høie vil forsvinne samme vei som tidligere statsråd Sylvi Listhaug.

– Vil opposisjonen virkelig tvinge helseforetakene til å si opp kontrakter med store juridiske og økonomiske konsekvenser, spurte Høie gjennom VG mandag.

Rolleblanding

Hastebehandles

Det store spørsmålet er om Høie vil klare å manøvrere seg ut av krisen både han og helsetjenestene i nord er havnet i. På Stortinget er det kun KrF som kan redde Høie fra å bli pålagt å si opp kontrakten med det engelske storkonsernet Babcock. Deretter er kravet at kontrakten som Lufttransport har i dag med Luftambulansetjenesten HF, videreføres midlertidig.

Ap, Sp, SV og Rødt har allerede gått sammen om å kreve at den nye operatøren Babcock må kjøpes ut av kontrakten de har fra sommeren 2019. Dermed er det opp til KrF å avgjøre om regjeringen vil bli pålagt av et flertall i Stortinget å kaste ut Babcock fra kontrakten de ble tildelt i juni 2017.

Nestleder Olaug Bollestad i KrF skriver i en SMS til VG at KrF stemte for å hastebehandle saken i helse- og omsorgskomiteen, for å sikre at saksbehandlingen er god.

– KrF mener at dette er en sak som haster – sikkerhet og beredskap er viktig. Folk må vite, spesielt i distriktene hvor det er lang til sykehus, at de får rask hjelp når de trenger det. For å gjøre en god jobb på saken skal den behandles i komité, skriver hun.

Bøyer ikke av

Helseminister Høie har gitt klart uttrykk for at han ikke kommer til å bøye av. Han har advart opposisjonen på Stortinget mot å presse fram oppsigelse av den nye flyambulanseavtalen med Babcock.

– Vil de virkelig tvinge helseforetakene til å si opp kontrakter med store juridiske og økonomiske konsekvenser, spurte Høie gjennom VG mandag.

Flere tolker KrF som om at partiet allerede har bestemt seg for å være lojal mot innbyggerne og dermed svikte Høie og regjeringen. Svaret om hvilken side KrF lander på får vi når Stortingets helsekomite nå får Bjørnar Moxnes og Rødts forslag til behandling. Et flertall betyr at avtalen sies opp og på sikt avvikle hele anbudssystemet til behandling.

Informerer Stortinget

I dag, tirsdag, kom Bent Høie til Stortinget. Der redegjorde han for krisen i luftambulansetjenesten. Senterpartiets Kjersti Toppe har imidlertid levert statsråden et spørsmål for skriftlig besvarelse etter de prosedyrer Stortinget har nedfelt:

«Hva har krisen i luftambulansetjenesten kostet til nå og hva vil gjennomføringen av tiltakene statsråden oppga i redegjørelse for Stortinget 15.05 koste?»

Kjersti Toppe (Sp) krever var om hva strakstiltakene koster, og krever at kontrakten med Babcock brytes. Arkiv

Til Altaposten kommenterer Toppe spørsmålet og hvorfor det er nødvendig å få Høie til å svare:

– Jeg reagerer på at Høie kun viser til kostnader med å annullere kontrakten, men ikke sier noe om hva det koster å videreføre den. Dette må Høie svare på.

Toppe viser til at Bent Høie må gi et svar på hva tiltakene som går utover de inngåtte avtalene med Norsk Lufttransport AS og Babcock Scandinavian AirAmbulance (BSAA) koster.

– Det bes om at det opplyses om hva de økonomiske kostnadene er for tiltakene som er igangsatt og skal igangsettes for å løse krisen i luftambulansetjenesten, som ekstra fly, bruk av tjenester fra Forsvaret, bruk av annet personell med mer, sier altså nestleder Toppe i Helse- og omsorgskomiteen