Til tross for at mange restauranter og dagligvarebutikker nå tar ansvar, også lokalt, for at mat ikke skal havne i søppelbøtta, så er det fortsatt slik at vi i Norge kaster rundt 350.000 tonn med fullt brukbar mat hvert år. Det betyr at hver av oss kaster 42 kilo mat rett i søpla årlig.

Frode Lindal i Miljøpartiet De Grønne sier i et intervju med Altaposten at det er forkastelig å kaste mat, og ikke minst kjøtt.

– Vi kan ikke drive og frakte kjøtt verden rundt som edle varer og kaste dem i søppelbøtta hjemme, det skjønner alle, sier Lindal, som forklarer at det å produsere kjøtt og annen mat er svært energikrevende.

– Det kreves mye vann, diesel, fosfor og andre og innsatsvarer for å lage maten, og mye av dette handler om begrensede eller betingede fornybare ressurser, som vi ikke kan ikke drive å kaste bort.

– Når det gjelder kjøtt så har et dyr måttet bøte med livet, så da kan kanskje vi iallefall spise opp kjøttet, eksempelvis bruke det i en gryterett dagen etterpå?

– Ja, det er helt rett. Litt lokalprodusert kjøtt kan vi alle spise, men generelt burde vi alle spise mindre kjøtt, mener miljøpolitikeren, som forteller at hans foreldre og besteforeldre kom fra enkle kår langs Finnmarkskysten, hvor det å kaste mat var utenkelig.

– Jeg er vant til å ta vare på alt på dyret og jeg kjøper ofte et helt slakt slik at jeg kan benytte hele dyret, resten koker jeg suppe på. Mine folk kommer fra enkle kår og det var ingen som vurderte å kaste kjøtt og mat i gamle dager. Dette er blitt en overflodssyke hos oss i dag. Og det er knapphet på disse varene, det er bare vi som ikke opplever den, minner Lindal om.

Avtale med matbransjen

En tredel av all mat som produseres i verden blir kastet. I fjor inngikk den norske regjering og den norske matbransjen en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030. Avtalen er undertegnet av fem departementer og 12 bransjeorganisasjoner.

Mange tiltak for å hindre matsvinn er på plass allerede.  Dagligvarebutikker setter ned prisen på varer som nærmer seg utløpsdato, de selger brød i mindre størrelser, og det er kampanjer som sier "kjøp en, betal for en" fremfor "ta tre betal for en" som man så tidligere. I tillegg har regjeringen fjernet moms på mat som gis bort til veldedighet.