Lørdag var det to humanistiske konfirmasjoner i Alta kultursal. Altaposten var tilstede på seremonien klokken 14 og det ble en rørende feiring av 18 unge, men svært reflekterte ungdommer på terskelen til voksenlivet.

Flotte taler og nydelige musikalske innslag stod selvsagt på menyen, og for konfirmantene Frida Suhr Berg, Tobais Mathisen Grøtte og Lea Østlyngen var seremonien ekstra spennende, siden de selv holdt tale foran slekt og venner i en fullsatt kultursal.

– Å skulle gå inn i voksenlivet som konfirmant er for mange et stort og viktig valg. Vi som står her har valgt å følge den humanistiske undervisninga, helt uavhengig av hva alle andre måtte mene er det beste for oss. Mange av oss er døpt i kirka, men her er det likevel plass til alle slags personer, uavhengig av religionsbakgrunn. Å konfirmere seg handler om å ta voksne valg, å for å kunne det må man få mulighet se ting på flere måter, sa 14 år gamle Lea Østlyngen fra talerstolen.

Lært å oppføre seg

Frida Suhr Berg fulgte opp med å skryte av konfirmasjonsundervisninga de har vært gjennom denne vinteren.

– Vi har lært å tenke sjøl og til å være kritisk til det vi ser rundt oss. Vi har lært å sette spørsmål bak svar, og å spørre hvorfor ting er som de er. Vi har lært om rettigheter og hvordan vi skal behandle alle og enhver. Ja, hvordan vi skal oppføre oss. Jeg vet jeg snakker for alle, når jeg sier at vi har lært masse vi vil få bruk for senere i livet, sa den ferske konfirmanten.

Tobias Mathisen Grøtte rettet på vegne av alle konfirmantene takk til leder for humanetisk forbund i Alta, Ann Kristin Strøm, Birger Andrè Nilsen for hjelp med korøvingene og Barbro Antonsen, som "har holdt ut med oss under alle kurskveldene og lært oss mange gode og nyttige ting".

Også konfirmantene Storm Gamst Frøseth og Ottar Evensen Storaas imponerte med høytlesing av diktet "Det ene livet vi har" av Kjell Kristensen.

RØRENDE: Da konfirmantene fremmførte "Til ungdommen" var det trolig ikke et tørt øye i Alta kultursal i går. Foto: Hanne Larsen

Dagens høydepunkt kom kanskje likevel da ungdommene selv reiste seg og fremførte "Til ungdommen". Teksten til Nordahl Grieg har selvfølgelig fått en hel ny dimensjon etter 22.juli, der 69 unge mistet livet. Ingen kunne sikkert la være å trekke paralleller fra tragedien, og til de unge livskraftige tenåringene på scenen i Alta kultursal.

Etter den times lange seremonien fikk Altaposten en prat med noen av ungdommene, som medga at de hadde vært litt nervøse foran oppgaven.

–  Jeg var selvfølgelig litt nervøs, men det gikk kjempefint og det var veldig gøy, sa Lea, som i likhet med de to andre gledet seg stort til å feire resten av dagen sammen med familien og slekt.

Tobias sa at konfirmasjonsundervisninga hadde vært mye mer morsom enn han hadde trodd på forhånd, og han snakket blant annet om mange aktiviteter, hvor etikken ble testet.

MAGISK: Lisa Pedersen leverte en rekke rørende perler, akkompagnert av Nina Veshovda på piano. Foto: Hanne Larsen

Under seremonien holdt Siri Sandberg fra Humanetisk forbund en tankevekkende og klok tale, mens også ordfører Monica Nielsen kastet glans over dagen med fine ord til ungdommen. Dagen hadde heller ikke på langt nær blitt den samme uten vokalist Lisa Pedersen og pianist Nina Veshovda, som rørte de fremøtte til tårer gang på gang. Blant annet gjennom låter som "I wont let you go" og "Slipping throug my fingers", da trolig samtlige foreldre måtte frem med papirlommetørkleet.

Altaposten måtte etterpå spørre ungdommene om de klarte å få med seg alle de fine ordene og sangene på en dag som dette, hvorpå Lea svarte:

– Det er mye som skjer på en slik dag, men jeg prøver ta til meg det som blir sagt og ta med meg de tipsene jeg får. Man blir jo rørt når man ser hvor mange som har tatt seg tid til å komme, og over de som tok seg tid å holde tale for oss.

Også var det pengene...

Og når man trår over i de voksnes rekker og lar seg konfirmere så får man mange gaver og særlig mange konvolutter med penger. Hva betyr det for de unge undrer vi.

– Det betyr mye at alle vil hjelpe oss videre. Pengene går til høyere utdanning og andre viktige ting, sier Frida, mens de andre bekrefter at pengene slettes ikke skal sløses bort, men brukes til billappen og utdannelse.

Barbro Antonsen har vært kursleder for konfirmantene og melder om knirkefritt opplegg både i vinter og under seremonien. Hun foreteller at tallet på ungdom som velger humanetisk konfirmasjon i Alta er nokså stabilt og ligger på rundt 40 i året. Disse deles opp i to grupper.