– Drukningsstatistikken skal ned. Da er det viktig at vi har jevnlige overflateøvelser, fastslår instruktør Bjørn Tore Andersen og Torgeir Edvardsen ved Alta brannvesen.

– Viktig i hele Finnmark

De har ukentlige øvelser på ulike scenarier, men kommende mandag er øvelsen skremmende aktuell. Så sent som Kristi Himmelfartsdag var det to brødre som ble liggende lenge i Nidelva i Trondheim. I skrivende stund er situasjonen alvorlig for begge.

– Kunnskapen er ekstremt viktig i Finnmark, som har lang kystlinje og mange vann og elver. Derfor er mange av kommunene i fylket representert. Ofte har de svakere beredskap. Heldigvis har de fått bedre utstyr, så gjelder det å dyktiggjøre seg på hvordan det brukes, sier hovedinstruktør Bjørn Tore Andersen, som i mange år har vært i front på dette området.

Spisskompetanse

Hans kompetanse brukes også andre steder, blant annet i Trondheim der øvelser plutselig ble til alvor torsdag.

– Bjørn Tores kunnskap er viktig for oss lokalt. Han har blant annet hentet ny kunnskap etter tre turer til USA, roser Edvardsen, som mener denne type spisskompetanse er særdeles viktig for tryggheten i Alta.

Flere teknikker

Mandag skal det øves i iskalde Altaelva, der forholdene er autentisk for det man kan møte i Finnmark.

Loppa stiller blant annet med tre mann, som vil lære seg viktige teknikker for å redde mennesker som av havnet i elv eller sjø. Der er det temmelig sikkert kaldt.

– Det er mange teknikker som kan brukes for å gi oppdrift og sikre vellykket redning. Det handler også om psykologi, hvordan man skaper dialog med den som har havnet i elva. Det kan bli et viktig samarbeid, påpeker Bjørn Tore, som forteller at det er 14 påmeldte. Øvelsen gjør også at man har bedre forutsetninger for lage såkalte ROS-analyser, som Alta kommune jobber med på dette området akkurat nå.

Akkurat i disse dager kan det være ekstra skummelt på den porøse isen.

– Både i overgangen fra vinter til sommer og når det fryser til om høsten kan det være ustabile forhold. Vi får også flom, som kan øke risikoen for å havne i trøbbel sier Edvardsen og Andersen.