Favoritt til å bli partiets ordførerkandidat, Ronny Berg, mener at det er viktig at de politiske partiene kommer på banen og klargjør hvordan de vil få ned tomteprisene i Alta.

Han mener prisgaloppen som har vært i Alta er en stor utfordring, og at det må iverksettes tiltak for å bringe prisnivået ned.  Han jubler for at Bangjordet nå står klart med tomtepriser som kan bli mellom en halv til én million kroner under dagens markedspris i området.

– For å få til en boligsosial politikk i Alta så er kommunen nødt til å få ned tomteprisene, og derfor må det satses enda mer på kommunale tomter, sier Berg og gjør det samtidig klart at det ikke er snakk om  enten eller når det gjelder private og kommunale tomter.

– Det som er viktig er at kommunen tilrettelegger så mange kommunale tomter at det til en hver tid finnes ledig tomt. Betalingsviljen og betalingsevnen er forskjellig hos mennesker, og også type tomt som ønskes. Derfor er det viktig med flere alternativer. For Frp er det viktig å få et mye større fokus på boligsosial politikk.

Endret holdning

I 2015 var Berg en av tre deltakere i «Fredagsdebatten» i regi av Mediehuset Altaposten. Spørsmålet var om Bangjordet ville representere «billigtomter», eller havne på markedsprisnivå. Rådmann Bjørn-Atle Hansen konkluderte at kommunens selvkosttomter ikke ville bli vesentlig rimeligere enn private tomter til markedspirs. Fra Otto Aas, som var den tredje paneldeltakeren, ble det motsatte hevdet, og han snakket om en pris til rundt en halv million kroner.

– For min del antydet vel at prisen kom til å ligge på 650.000 kroner, påpeker Berg og var altså ikke langt fra fasiten som nylig ble kjent.

Han slo imidlertid fast at de kommunale selvkosttomtene på Bangjordet ikke ville være vesentlig rimeligere enn markedspris, og antydet kun 150.000 kroner i forskjell. Han fryktet også at når «de røde» gjennom å presse fram en raskere realisering av Bangjordet, og samtidig nærmest love tomtepriser ned i 400.000 kroner, kunne skape problemer for de private aktørene i området. De kunne bli sittende igjen med tomter de ikke fikk forhåndssolgt og dermed stoppe utbyggingen.

Politisk oppgjør

Før debatten hadde det allerede vært et politisk oppgjør i kommunestyret der Ap og SV sammen med Venstre tvang gjennom oppstart av planleggingen av Banggjordet. Med en stemmes overvekt fikk de løftet planene opp fra skuffen på rådhuset. Under behandlingen sa Bengt Rune Strifeldt følgende:

– Nå kommer tomtene på Skogheim (Bangjordet), og dessverre er jeg ganske sikker på at prisen vil vise seg å være rundt 800.000 kroner, eller i verste fall opp mot én million kroner. Denne type ad hoc-løsninger vet vi er fordyrende og vedtaket som nå er gjort vil koste de som skal inn i boligmarkedet dyrt, sa Strifeldt fra talerstolen.