«71° nord – Norges tøffeste kjendis» er på full fart mot Nordkapp. Søndag er det semifinale i 2018-sesongen og om en uke finale. Spoler vi ett år tilbake i tid var fotballspilleren Ole Martin Årst finalen.

– Alta og Altaelva ble et drama,  en semifinale som seerne aldri fikk oppleve,  slik den var. Dramaet ble ikke til TV-bilder, av naturlige årsaker. Det hele føltes veldig dramatisk, men sikkerhetsopplegget under innspillingen er så godt at opplevelsen nok føltes mye tøffere for meg enn den i realiteten var. Jeg var nok aldri i livsfare, forteller Årst til Altaposten om episoden.

Noen dager etter opplevelsen kom han først til Nordkapp og sikret seg seieren.

Møtte redningsmannen

Den tidligere fotballproffen var i periode over flere år skikkelig hot i fotball-Europa, ikke minst da han banket inn 30 mål for AA Gent i 2004.  På privatbesøk i Alta for noen dager tilbake stilte han opp og trente  damelaget til Tverrelvdalen. Etter økta kommer plutselig BUL-trener Terje Falsen, som tilfeldig er i hallen for å lede rekruttlaget til BUL i kamp, bort og tar Årst i handa og sier at han vil takke for sist.

– Hva? Nå er jeg ikke helt med? I hvilket sammenheng har vi truffet hverandre?

– Det var jeg som reddet deg opp av Altaelva. Da ble det aldri tid til å hilse skikkelig, svarte en smilende Falsen og ble straks belønnet med en skikkelig bamseklem av Årst.

Fortalte selv

Noen timer tidligere hadde Årst selv fortalt om opplevelsen i det iskalde elvevannet. Bryteren Grace Bullen fra Fredrikstad var sammen med Årst, det ene av to lag som var med i semifinalen. Plutselig stod de overfor en oppgave der de skulle komme seg over Altaelva, ikke bare selv, men måtte også ha med seg svært tunge ryggsekker. Til hjelp hadde de en flytende transportsekk og to tau på tilsammen 100 meter. Krysningspunktet var Ronga, like nedenfor Steinfossen, hvor elva er rundt 150 meter bred og går inn i parti med sterk strøm.

– Vi ble først flydd inn med helikopter og satt av et stykke ovenfor Alta Kraftverk.  Da vi skulle krysse elva var vi skikkelig sliten etter en tøff marsj. Grace fortalte i tillegg at hun hadde vannskrekk. Så vi fant ut at vi skulle knyte tauene sammen, slik at det ble 200 meter. Så skulle jeg svømme over med tauet. Når jeg forhåpentligvis var trygt over på andre siden, skulle jeg dra Bullen og utstyret over, fortalte Årst om planen og la til:

– Det viste seg ikke å være noen god plan. Når strømmen fikk tak i tauet ble draget så sterkt at jeg ble dratt under flere ganger. Jeg kjempet og kjempet, men var utslitt og desperat. Da ble jeg plutselig løftet om bord i en elvebåt.

Umulig oppgave

Fotballtreneren, og ikke minst laksefiskeren Terje Falsen har hatt flere oppdrag for TV-Norge i forbindelse med de årlige 71° nord-programmene. Både under kjendisutgaven og den ordinære. Han har latt seg imponere over deltakerne, og gir tommelen opp for innsatsen Ole Martin gjorde i det kalde elvevannet. Innspillingen skjer alltid høsten før programmet sendes på vårparten. Falsen mener at den tidligere fotballproffen la ut på svøm over Altaelva i slutten av september/begynnelsen av oktober.

(Saken fortsetter under bildet)

REDNINGSMANN: Terje Falsen fikk hilst på Ole Martin Års for noen dager tilbake, litt over ett år etter at han reddet kjendisen opp fra Altaelva Foto: Even Martinsen

– Jeg anslår at vanntemperaturen kun var seks til åtte grader. Ole Martin hadde svømmevest og superundertøy. Da vi observerte forberedelsene og hvilket taktikk som ble lagt for å komme seg over elva, sa jeg straks at dette ikke kom til å gå bra, at tauet kom til dra han under, forteller Falsen.

God sikkerhet

Årst hørte aldri advarslene. Deltakerne måtte selv finne sine løsninger, og i ettertid ser han at valget ble feil.

– Men hvilke andre muligheter hadde vi? Det var en umulig oppgave.

Terje Falsen har stor forståelse for at atleten fra Tromsø sitter igjen med en skrekkopplevelse fra Altaelva.

– Det må ha vært ekstremt ubehagelig. Trøsten er at det aldri var noen skikkelig fare. Sikkerhetsopplegget i dette tilfellet var veldig bra. Vi kom tidlig til og fikk Ole Martin opp av vannet. I tillegg til ekstra sikkerhetsmannskap, som i dette tilfellet, blant annet var meg, er det en egen sikkerhetsansvarlig som følger med helt fram til Nordkapp.

Trodde det skulle bli overnatting på hotell og luksisliv

Da Ole Martin Årst fikk tilbud om å delta i «71° nord – Norges tøffeste kjendis», hadde han få betenkeligheter. Det selv om formen ikke var av samme kvalitet som da han herjet på norsk og utenlandske fotballbaner.

– Jeg trodde vi skulle sove på hotell, har den tidligere landslagsspilleren med 22 kamepr med flagget på bryset, i litt humoristiske ordelag forklart om hvilket bilde han hadde på turen fra sør til nord. Ikke bare han, men flere kjendisdeltakere i «71° nord» fikk seg en stor overraskelse da innspillingen startet.

Sa ja med en gang

Den gang 42 år gamle Ole Martin forteller at han ikke hadde tid til å trene seg opp for å møte kommende utfordringer.

TOPP I EUROPA: Ole Martin Årst vari flere sesongeren av Europas mestscorende. I 2004-sesongen scoret han 30 mål i Belgisk toppdivisjon. Foto: Lise Åserud, NTB-Scanpix

– For min del kom spørsmålet om deltakelse brått på. Jeg svarte ja uten å tenke  veldig nøye gjennom hva jeg gikk til. Du kan ikke forberede deg på det som kommer. Det ble en fantastisk opplevelse, men samtidig såpass mye heftigere enn mine forhåndstanker, sier han, og legger til:

– De som tror at kjendisversjonen er et opplegg der deltakerne  tilbys en luksusversjon av det deltakerne i originalprogrammet må gjennom,  må tro om igjen.

I TV-Norge-programmet kommer man tettere på kjendisene enn det som er normalt. På hjemmebane var ikke alle helt fornøyd med Årsts innsats i ulike av programmets faser.

– Mine tenåringsdøtre har selvfølge sett alle episodene, og har vært flaue over humoren og kommentarene mine. Det er tydelig at jeg ikke holder tritt med tenåringsterminologien, og jeg har fått høre at jeg har pappahumor, som man som regel får når man bikker 40, sier en smilende kjendisdeltaker.

Vant

Årst kjempet i 2017-utgaven av 71° nord mot artist Sandra Lyng (29), komiker Adam Schjølberg (34), svømmer Aleksander Hetland (33), tidligere sportsanker Samantha Skogrand (27), komiker Henrik Thodesen (35), artist Alexandra Joner (26), bryter Grace Bullen (19), kickbokser Thea Næss (31) og realitystjerne Svein Østvik (55).

I finalen stod Års igjen sammen med Bullen og Thea Næs. Der viste han seg best.

– 71° nord er det sykeste og villeste jeg har gjort. Selv med Alta-dramatikken jeg opplevde var dette en utelukkende positiv og uforglemmelig opplevelse.

En av TV-Norges beste seermagneter

For Alta, hvor deltakerne  nesten alltid kjemper om finaleplass, er det god reklame. Det samme for landets nordligste fylke som får vist fram et unikt reiselivsmål og naturbilder som få kan konkurrere mot.

– Vi er veldig stolte av 71° nord-konseptet, som er et helnorsk programkonsept, som vi i TV-Norge har utviklet selv, sammen med produksjonsselskapet Nordisk Film TV. Det er utrolig gøy å se at det fortsetter å levere etter alle disse årene. Det er rett og slett et lite norsk TV-eventyr, forteller Marianne Aambø,  senior kommunikasjonsrådgiver i TVNorge og Discovery Networks.

Hun viser til at seertallene også i 2018 er svært gode. Årets sesong av «71° nord – Norges tøffeste kjendis» hadde hele 428 000 seere på premieren, og sørget også for historisk gode seerandeler for programmet.

– Til høsten sender vi sesong 20 av den vanlige varianten av 71° nord, noe som gjør programmet til verdens lengstlevende realityserie. Det er skikkelig stas, påpeker Aambø.