Mens Hammerfest har hatt mottak for overgepsutsatte i mange år, og Kirkenes fikk sitt i fjor, kunne i går Finnmarks største by også åpne sitt eget mottak.

– Ja, endelig er det på plass. Dette har vi ventet lenge på, sier sykepleierne Irene Storberg og Elisabeth Suhr Simonsen ved Alta legevakt.

Mottakssenteret er underlagt Finnmarkssykehuset og driftes gjennom legevakta i Alta, hvor et team på ni sykepleiere (inkludert to jordmødre) samt fire leger skal ta seg av rulleringa. Tilbudet er et lavterskeltilbud som skal gjelde for overgrepsutsatte fra 14 år og oppover.

– De som er under 14 år blir selvfølgelig ikke avvist, men de blir sendt videre for hjelp ved barneavdeling på sykehus, forklarer Storberg.

Frem til i dag har de som har blitt utstatte for overgrep i Alta blitt sendt til Hammerfest sykehus. Fra Alta har man sendt over cirka 12-15 overgrepsutsatte årlig til mottaket i Hammerfest. Sykepleierne forventer at tallet på de som melder ifra vil øke med eget mottak.

– Vi tror mørketallene er store, men at det vil bli flere henvendelser nå. Terskelen blir lavere, mener Storberg og Simonsen.

At de overgrepsutsatte slipper den lange reiseveien oppleves som et enormt fremskritt.

– Ja, det er kjempeviktig. Det er en ekstra belastning å måtte starte over fjellet til Hammefest, selv om de har fått gratis transport enten via drosje eller ambulanse. Men det blir ikke det samme. Oppfølgingen i ettertid blir også lettere når den første du møter ved henvendelse, og blir den som følger deg opp etterpå. Frem til nå har man fått tilbud om oppfølging enten via telefon eller ved å komme tilbake til Hammerfest, men det sier seg selv at det for mange oppleves tungvint, og da blir det kanskje til at man dropper det, sier Storberg.

De bestemmer farta

For å komme i kontakt med mottaket i Alta enten ringer man eller kommer direkte til legevakta i Alta.

– Hvis det er midt på natta kan det hende at man spør om de kan vente til morgenen, mens man blir ivaretatt på legevakta. Men man vil forsøke å få noen i ringepoolen til å komme så snart som mulig. Deretter får man en samtale og tilbud om å foreta sporsikring, forklarer Storberg, og bekrefter at det gjerne innebærer en underlivsundersøkelse. Samtalen og en eventuell undersøkelse, vil bli utført på et rom som i dag tilhører fødestua.

– Anmelde kan man gjøre så lenge etter overgrepet man ønsker, men dersom man vil sikre seg spor, så må man foreta sporsikring innen det har gått en uke etter overgrepet, sier sykepleieren, som forsikrer at sporsikring og anmeldelse er helt og holdent opp til den overgrepsutsatte å avgjøre.

– De bestemmer farta på alt. Hvis de vil ha sporsikring, så vil vi ta vare på sporsikringmaterialet i minst tre måneder, men aller helst i seks måneder. Tre måneder går veldig fort med tanke på politietterforsking etc., sier Storberg.

– Er det mulig å si noe generelt om overgriperne?

– Nei, det har jeg ingen oversikt over, men det vi vet fra kurs, er at det ofte er noen som de utsatte kjenner fra før. I tillegg kommer endel overfallsvoldtekter.

– Hvordan vil de de overgrepsutsatte bli mottatt? Trenger de bekymre seg for ikke å bli trodd? Vil det være avhør?

– Nei, de skal ikke bekymre seg. Det vil ikke bli noe avhør, slik man har med politiet, og de vil bli møtte med varme og omtanke.

Telefonnummer til legevakta er: 116 117