– Det er veldig, veldig frustrerende og jeg kan ikke skjønne at dette kan skje i dagens Norge, sier Alta-lege Emelie Svensson til Altaposten.

Når ambulanseflyene blir stående på bakken på grunn av pilotmangel rammer det samtlige pasienter som skal til sykehus. Nederst på prioriteringslista finner man imidlertid en pasientgruppe som ikke er så sterk å tale sin egen sak: de psykiatriske pasientene.

– De blir ekstremt nedprioritert og jeg skulle egentlig vært i samtale med Mads Gilbert (overlege ved Universitetessykehuset i Nord-Norge red.anm) om dette nå, sier Svensson, som er lege ved Alta legevakt, samt ved Sentrum legepraksis i Alta.

Svensson er ekstremt frustrert på vegne av alle pasientene, ikke minst de psykisk syke, og aller mest de som blir akutt syke og som burde vært sendt til Åsgård i Tromsø så raskt som overhodet mulig.

– I stedet for at de kommer seg til Tromsø og får nødvendig behandling, og blir ivaretatt på best mulig måte, blir de sittende på legevakta med politieskorte i flere dager. De kan være psykotiske og utagerende og de trenger akutt hjelp, men de blir ikke prioritert fordi man må prioritere alvorlig og akutt somatisk syke pasienter. Og det forstår man jo, sier hun.

– Kan det være et ekstra traume for disse pasientene å bli sittende på legevakta med politi rundt seg, som kanskje er nødt å bruke tvang og vold for å holde dem rolige?

– Ja, det er det ikke tvil om at det forverrer deres situasjon. De kan bli mer syk enn de hadde behøvd og det kan bety at de trenger et lengre behandligsløp enn om de kom seg til psykiatrisk behandlig på sykehus så raskt som mulig, sier legen.

– Hva med eksponering for omgivelser?

– Det er ikke tvil om at de blir mer eksponert ved å måtte vente eksempelvis på legevakta i times- eller dagesvis. Der er det turnover med flere pasienter inn og ut, og det er jo ikke sikkert de klarer å forholde seg rolig der inne heller. De vil og kanskje ut å lufte seg og røyke. Vi har allerede hatt caser der pasientene har blitt mer eksponert enn de burde, sier Svensson, uten å ville oppgi hva dette dreier seg om.

– Pasienter blir jo gjerne friske, hva da etterpå, når de finner ut at i stedet for at de ble sendt med ambulanse til sykehus, så ble de gående og være utagerende hjemme blant folk i Alta?

– Ja, det er nettopp det. Det er virkelig synd at man har fått en praksis der penger skal bety så mye, sier Svensson og viser til anbudsrunden der pris har vært avgjørende for at det utenlandske selskapet Babcock vant ambulanseflygningene. Noe som har ført til pilotflukt fra Lufttransport, som har over ett år igjen av sin kontrakt. Pilotene står nemlig i fare for å gå ned i lønn og miste pensjonsrettigheter i det nye selskapet.

– Synes du det er uverdig for pasientene at dette skjer?

– Veldig uverdig.

– Tror du situasjonen vil bli verre enn den er i dag?

– Ja, jeg tror den vil bli enda verre, spår Alta-legen, som likevel håper at man ikke msiter alle de erfarne pilotene man har hatt i Finnmark når det utenlandske selskapet overtar.

– Dette er piloter som har høy kompetanse på det de driver med, de har god kjennskap til forholdene her oppe og vi er veldig trygge på dem.

– Dersom det blir utenlandske flygere som blir ansatt i Babcock, tror du turnoveren blir høyere da?

– Definitivt!