Slik begrunner daglig leder ved Peppes Pizza Alta, Tonje Bohr Iversen, valget om å droppe både sugerør og heliumballonger i restauranten.

– Vi slutter å ha heliumballonger hver dag. Ikke bare er helium skadelig, men en stor del av ballongene mistes av barna, og ingen vet hvor de havner i verden. Det er ganske kjedelig å finne Peppes-ballonger på Halddetoppen.

– I tillegg vil vi ikke servere drikke med sugerør, med mindre folk ber om det. Det er altså ikke dårlig service neste gang brusen din mangler sugerør, men en tanke bak det hele, sier Iversen til Altaposten og legger til at de vil spare verden for cirka 150.000 sugerør årlig og nærmere 6.000 ballonger på dette.

Selv om flere har applaudert tiltaket, er det ikke alle som er like fornøyde.

– Noen mener vi har blitt gjerrige. Det handler ikke om det. Vi lever i en ny tid og må ta hensyn til miljøet, sier hun og viser til de mange nyhetsoppslagene om plast i havet.

Ryddedugnad

Mellom 30. april og 6. mai avholder den ideelle organisasjonen Hold Norge Rent den årlige ryddeaksjonen «Strandryddeuken».

Lokalt i Alta holder flere organisasjoner, blant annet Sisa og Miljøagentene Finnmark ryddedugnad i morgen, 3. mai.

– Etter oppslaget om hvalen med 30 plastposer i magen har folk virkelig fått opp øynene. For bare et par år siden var engasjementet labert, mens det i år er rundt ni aksjoner bare i Alta, sier koordinator for flere av aksjonene i Alta, Tonje Solli Nilsen.

LDSJEL OG ISBADER: Conny Graumann (t.v) og Tonje Solli Nilsen rydder Tollevikfjæra. Foto: Reiulf Grønnevik

Også Kristina Lomeland og Alta SV får meg seg mange på strandrydding.

Lederen i Alta SV responderte på NRK-utfordringen «Hele Norge rydder». Det betyr plastrydding torsdag 3. mai og oppslutningen lokalt ligger an til å bli upåklagelig. Plast og annet skrot skal bort fra strendene, blant annet i Tollevika, Lathari, Hjemmeluft, Apanes, Bukta og langs elva i Øvre Alta,

– Jeg har fått utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger og det er utpekt ansvarlige i alle disse områdene, så er det naturligvis flott hvis det plukkes andre steder også, sier Lomeland.

Foto: Rolf Edmund Lund

Mange blir med

Startskuddet går klokken 17 i morgen og da er det hyggelig hvis flest mulig slutter seg til de ulike aksjonene.

– Vi i Alta SV skal gå løs på Lathari, sammen med blant annet ordfører Monica Nielsen og de andre i Alta Ap. Alta Venstre har også gitt klar beskjed om at de trår til, så håper jeg at de øvrige politiske partiene også tar utfordringen, sier Lomeland.

Hun blir også varm om hjertet med tanke på alle andre som har tatt kontakt for å bidra.

– Miljøagentene er klar til å fikse strendene i Bukta. Sisa har gitt beskjed om at de tar et tak og reiseselskapet G-Travel i Alta tok kontakt og lovet å bidra. Vefas er positiv på alle tenkelige måter og med på laget. Da er vår oppfordring at andre bedrifter også blir med.

– Ta gjerne kontakt hvis det er spørsmål knyttet til aksjonen, tilføyer hun.

De har også en Facebook-side der mange har ambisjoner om å bli med.

DUGNAD: På holdnorgerent.no finner du oversikten over hvor du kan bli med for å rydde plast og søppel. Foto: Skjermdump / holdnorgerent.no

– Blir sosialt også

Kristina har inntrykk av at mange er engasjert i saken, spesielt det faktum at kloden fylles opp av plast.

– Det har skapt interesse for å ta vare på miljøet og det er vi glade for. Jo flere som bidrar, jo bedre, fastslår den engasjerte politikeren.

– I tillegg tror jeg det blir sosialt og hyggelig. Det skaper samhold og felles engasjement, sier Lomeland.

Takker Masternes

Det mange kanskje ikke vet, er at Masternes har sagt seg villig til å hente det folk rydder.

– Hvis folk registrerer seg på ryddeportalen får de automatisk beskjed. Folk kan også hendvende seg til de direkte for å få utlvert plastposer. Så har er det ingen grunn til å ikke bli med, avslutter Nilsen.