Alta og Finnmark viste seg fra sin beste side da statsministeren, landbruks- og matministeren og deres kobbel av støttepersonell ankom Alta. Mandag morgen startet de til reinens rike for å høste erfaringer og hente innspill fra reindriftsutøverne.

Gavepakke

Turen gikk først til Nipivann, for en liten pitstop og samtaler med reindriftsutøver og tidligere NRL-topp Nils Henrik Sara.

Her kunne en blid og fornøyd statsminister Solberg fortelle at reindrifta endelig skal likestilles med landbruket når det gjelder avgiftsfritak på driftsmidler.

Med andre ord; scooteren og ATVen skal få avgiftsfritak, selvfølgelig under visse forutsetninger.

– Dette er en gammel sak, som har stått på dagsordenen til Høyre ganske lenge. Vi skal gi avgiftslette til reindriftsnæringens driftsmidler, noe som skal gi likebehandling med landbruksnæringen. Vi har tidligere signalisert at dette vil komme, og nå løftes dette inn i revidert nasjonalbudsjett, sier Solberg til Mediehuset Altaposten.

– Denne avgiftslettelsen ligger i en størrelsesorden 35 millioner kroner samlet hvert år, og vil bety noe i forhold til å gjøre næringa lønnsom, legger statsministeren til.

Etterlengtet

Ordningen hun sikter til har det vært kjempet om fra reindriftsutøverne i årevis. Og håpet om at en forløsning ville komme var stor da dette ble løftet inn i regjeringserklæringen allerede i 2013.

Mye vann har rent i havet siden den tid, men nå er det satt av penger til å gjennomføre dette.

Eksotisk

Foruten å dele ut gode nyheter tok Solberg, Dale og deres haleheng seg godt med tid til å lytte til nevnte Nils Henrik Sara. Formiddagen på Nipivannet gikk også til mer eksotiske happenings, herunder både kjøring med reinsdyr og lassokasting.

Sara synes det er flott å få gjester av slikt kaliber på visitt:

– Det er veldig godt å kunne snakke rett til de som har bestemmelsesmyndighet. Vi får vist fram reindrift i praksis, på nært hold og helt ufiltrert. Det er noe annet å være med ut på vidda og se hvordan den daglige reindrifta foregår, kontra å lese om det i en bok eller se filmsnutter fra det. Det gjør det mulig for dem å forstå hvordan vi jobber til daglig i reindriftsnæringen.

– Hva håper du gjestene tar med seg fra turen?

– Det er jo veldig mange inntrykk man får her oppe i nord. Jeg håper de også biter seg merke i noe av det som sies fra næringsutøverne, og tar dette med seg når de skal ta sine beslutninger rundt reindriftsnæringen. For det er en næring som hele tiden er i omstilling, der utfordringene er mange, sier Sara.

Scooteretappe

Etter stansen på Nipivannet skulle statsminister og statsråd etter planen kjøre scooter til Áisaroaivi, hvor tradisjonsrik mat og samisk kultur sto på menyen.

– Vi er her for å møte reindriftsnæringen, og blant annet for å se hvordan de håndterer skiftet fra vinter- til sommerbeite. Jeg håper vi også kan få innspill og synspunkt på den generelle situasjonen fra reindriftsnæringens side, sa Solberg før delegasjonen startet avsted mot kommunegrensa.