– Vi er stolte og utrolig glade for at Filmfond Nord anerkjenner prosjektet vårt, og at de har troen på at dette kan det bli noe bra av.  Vi har allerede fått drahjelp av Hammerfest og Hasvik kommune, samt Forsvarsdepartementet og Lotteforbundet. I tillegg fra lokale bedrifter som Big Fish Adventure, Sørøya Reiseservice, Alta Motor, Smarthotel Hammerfest, Du Verden i Hammerfest, Uno Café og Du Verden i Alta. Etter å ha jobbet mye med research, skal vi fra høsten av gå i gang med å skrive manus. Med tilskuddet fra Filmfond Nord er vi sikre på at vi kan få skrevet noe unikt, forteller Mathis Ståle Mathisen på vegene av alle i produksjonsselskapet REIN FILM.

En ny vinkling

For de som ikke kjenner til Skarpskytterlottene er det enn TV-serie om kvinner fra Finnmark som deltok i krigshandlinger på Sørøya under 2. verdenskrig.

– Vi jobber med dette fordi vi vil at historien skal bli bedre kjent, og fordi det er en annerledes krigshistorie enn den tradisjonelle mannlige krigshelten sørfra. Bare se på bildet av jentene i vintercamo med våpen. Der ligger det noe veldig spennende å finne ut av og fortelle, sier Mathisen og legger til at de forventer at «Skarpskytterlottene» skal bli en tøff, ærlig og unik TV-serie som løfter frem historier fra krigen vi ennå ikke kjenner til.

Trives i storbyen

Rein film har flere baller i luften og Mathisen forteller at akkurat nå går «Tjukken og Lillemor» på TV, hvor Sveinung Svendsen igjen har vært fotograf sammen med Truls og Cecilie.  Odd Helge Haugsnes jobber på en ny drama-serie, og Aleksander Kornes har akkurat flyttet til Kirkenes.– Han er i etterarbeid på Knut Erik Jensen sin novellefilm «Morgen».

– Jeg jobber med manus til nye prosjekter, viser fram ferdige filmer og reiser rundt på filmmarkeder for å knytte til meg samarbeidspartnere og for å få finansiering. Jeg jobber også på en samisk spillefilm sammen med Egil Pedersen som vi håper på å kunne filme neste sommer. I påsken var jeg i Aotearoa (New Zealand) og viste frem en samisk kortfilm. Jeg var nettopp i Paris og hadde møter med et fransk filmselskap som vil komme til Norge og filme, og i neste uke skal jeg til filmfestivalen i Cannes, avslutter Mathisen.