Det bekrefter prosjektleder Lill-Gunn Kivijervi overfor Altaposten.

Lavere grunnlag

Nye Hammerfest sykehus får stadig lavere pasientgrunnlag, og kapasiteten tas ned. Kostnadene ser imidlertid ut til å øke. Ifølge opplysninger Altaposten har fått fra ledelsen i Finnmarkssykehuset, er prosjektrammen «P85» i konseptvalgrapporten nå steget til 2,58 milliarder kroner. Samtidig har Helse Nord kun avsatt 1,95 milliarder som ramme i sin investeringsplan. I tillegg kommer det 15 prosent av denne summen som usikkerhetsavsetning.

Det er imidlertid ikke gjort vedtak om bygging. Det bekreftes av Kivijervi:

– Nei, vedtak om bygging skjer etter forprosjektfasen.

Nye Hammerfest sykehus planlegges imidlertid for fullt med bakgrunn i den vedtatte utviklingsplanen til Finnmarkssykehuset (FS). Den forteller at det nye sykehuset skal ha 90 sykehussenger og 14 hotellsenger. Da  hevdet FS at de hadde korrigert for at det skulle komme noen nye tilbud i  Alta. Til sammenligning ble behovet for Nye Kirkenes sykehus satt til en kapasitet på 46 senger og 8 hotellsenger.

Færre senger

Ifølge ledelsen ved Finnmarkssykehuset har konseptfaserapporten tatt hensyn til at «et økende antall pasienter skal behandles ved Klinikk Alta». Rapporten opererer dermed med nytt sykehus som er tatt betydelig ned i forhold til oppgitt størrelse i den vedtatte utvilingsplanen til Finnmarkssykehuset.

–  I konseptfaserapporten for Nye Hammerfest sykehus ligger det inne 69 senger. Nye Kirkenes sykehus er 20.000 m2, mens nye Hammerfest sykehus ligger inne i konseptfaserapporten med 25.000 m2, forklarer Kivijervi.

Utgangspunktet før konseptfaserapporten, var at Nye Hammerfest sykehus skulle har et areal på 30.000 m2.

Heier ikke på nedbygging

Alta-politikerne har en noe ulik tilnærming til hva dette betyr for muighetsrommet i Alta og resten av Finnmark.

– Vårt fokus er ikke å heie fram en nedbygging av Hammerfest sykehus. Vi har et mål, nemlig å  sikre Alta-regionen akuttilbud og fødeavdeling, påpeker Alta-ordfører Monica Nielsen.

– Men kommunestyret sa fra seg sykehustomta på Altagård som dere hadde fått i gave fra Alta Kraftlag?

– Det var en bred debatt og et overveldende flertall for å kjøpe tomta og dermed kunne ivareta en utvikling av Alta Lufthavn i samarbeid med Avinor. Det er andre gode tomtealternativ for et nytt sykehus i Alta, og Alta det er fullt mulig å få inn både akuttilbud og fødeavdeling på Alta helsesenter ved å bygge i høyden, eventuelt flytte tjenster som ikke er direkte helserelatert. Mitt inntrykk er at kommunestyret mer enn noen ganger tidligere er opptatt av, og nå ser realistiske muligheter av at vi kan nå målet om fullverdig akuttilbud og fødeavdeling.

Forhastet beslutning

Venstre var eneste parti i kommunestyret som stemte mot å gi fra seg «gaven» de hadde fått fra Alta Kraftlag.

– Altamodellen er gått ut på dato. Det er kun en ting som nå gjelder, få realisert et sykehus, og ikke klatting på et tilbud som ikke er i nærheten av å løse de utfordringene som settes liv og helse i fare hos innbyggerne. Det vi nå opplever med sammenbruddet i ambulanseflytilbudet understreker bare utilstrekkeligheten i den såkalte Altamodellen. Den har vi  dessverre latt Helse Nord og sentrale politikere bruke som kamuflasje for å ikke gjøre noe med strukturen, hevder Trine Noodt.

Sykehus uten pasienter

Venstre-politikeren mener ordfører Monica Nielsen tar lett på at Helse Nords investeringer øker. Tvert om mener hun både byggeskandalen Nye Kirkenes sykehus og et eventuelt nytt Hammerfest sykehus i den størrelse Finnmarkssykehuset har vedtatt i «Strategisk utviklingsplan», vil gjøre det nærmest umulig å få etablert akuttilbud og fødeavdeling i Alta.

– Nye Hammerfest sykehus skulle ifølge vedtatt utviklingsplan i antall sykehussenger være dobbelt så stort som Nye Kirkenes sykehus, som forhåpentligvis snart kan åpene dørene. Dette selv om Hammerfest sykehus ikke har pasientgrunnlag særlig større enn Nye Kirkenes sykehus med det som allerede er vedtatt av nye tilbud i Alta, påpeker Noodt og legger til:

– Helseforetaket vil altså overinvestere i Hammerfest. Resultatet blir at det ikke er penger igjen til å utvikle tilbudene i resten av Finnmark.