Rydding, fluekartlegging og nabomøte står på dagsorden for Vest-Finnmark avfallsselskap IKS på Stengelsmoen.

Flere tiltak

Fylkesmannen i Finnmark har bedt Vefas om å konkretisere hva de har tenkt å gjøre for å hindre fluer, flygesøppel og lukt fra avfallsanlegget på Stengelsmoen. Konserndirektør Jørgen Masvik i Vefas er helt klar på at selskapet har et forbedringspotensial.

Plukking

Han forteller at de også holder på med å skaffe skoleelever og medlemmer fra idrettslagene til rydding i skogene rundt Stengelsmoen.

– De som trenger en liten sum penger til sine klubbkasser skal bare ta kontakt, for vi rydder i nærheten av anlegget hvert år og det skal vi også gjøre i år. Vi skal rett og slett plukke søppel i skogen, sier Masvik.

Han forklarer at det foruten flueprosjektet som er satt bort til Pelias også vil bli vurdert en del andre tiltak, men dette skal avklares nærmere før det blir satt i verk.

I tilbakemeldingen fra Vefas til Fylkesmannen skriver selskapet at problemer med lukt ikke har vært mål for klagen mot dem. Formannen på Stengelsmoen, Carl-Arne Suhr, skriver at «Som kjent brenner vi gassen fra deponiet. I perioden desember til februar 2018 var dette anlegget ute av drift. I perioden med driftsstans har vi ikke mottatt klager på lukt», skriver Suhr.

Ulike typer avfall

Renere forbrenning kan også bidra.

– Med bakgrunn i driftsstansen ser vi nå på alternative løsninger, blant annet vurderer vi å bygge om anlegget, slik at vi får renere forbrenning. Dette skal hjelpe mot lukt, skriver Suhr til Fylkesmannen.

Han forklarer også at bilder som Fylkesmannen har sendt til Vefas viser usortert næringsavfall.

– Vefas får daglig inn varierende mengder usortert næringsavfall. I dag foregår sortering, kverning, lagring og opplasting på deponiet, skriver Suhr, som forklarer dette med at ønsker å fange opp avrenning fra avfall som er kommet inn. Selskapet får daglig inn usortert avfall, men dette blir kontinuerlig sortert og blir gjort klar for kverning eller deponering.

– Om det eksempelvis kommer inn et vogntog med usortert avfall rett før stengetid, så vil det ligge usortert til neste dag, skriver formannen til Fylkesmannen.