– Bare bygg

– For vår del skal Frode Kjellmann bygge der han får anvist tomt. Det er ikke riktig at vi i Fefo hindrer han i å bygge, for vi kan opprette et festeforhold for tomten med planlagt veistasjon og automatpumper på, sier Olli.

Han understreker at Fefo har tilbudt Alta kommune en avtale hvor takst for tomtene på det som skal bli Skillemo industriområde, ligger mellom 100 og 200 kroner kvadraten.

– Vi legger laveste takst til grunn når vi inngår festekontrakter og det betyr at en tomt på 1000 kvadratmeter, altså et dekar eller et mål som man også sier, vil koste 5000 kroner årlig i festeavgift. Denne prisen er fast, kun med regulering i henhold til konsumprisindeksen. Dette mener vi skaper god forutsigbarhet og vi mener vi har vært imøtekommende med kommunen, vi er positive til tiltaket og det står ikke på oss, sier Fefo-direktøren. Han slår fast at et festeforhold til Fefo ikke er til hinder for å kunne sette i gang byggingen.

Vil bare kjøpe

Uenigheten mellom Alta kommune og Fefo om industriområdet på Skillemoen handler om at Alta kommune mener de skal ha rett til å kjøpe området, mens Fefo står på at deres oppgave er å feste bort området.

– Vi skal forvalte dette i et evighetsperspektiv og det er bakgrunnen for at styret mener området skal festes. Så er dette ikke noe som er absolutt. Vi skal også kunne selge områder, men festekontrakter sikrer Fefo på lang sikt og betyr at de som inngår festekontrakter får kontrakt på en råtomt uten installasjoner. Så får skjønnsretten avklare uenigheten mellom oss og Alta kommune i spørsmålet om ekspropriasjon, sier Olli og tilføyer:

– Det er Alta kommune som har reist sak for skjønnsretten. Vi forholder oss til takst og all omsetning i Alta vil naturlig nok påvirkes av takst. Her er det markedet som gjelder og vi har ikke bedt om noen begrunnelse fra Alta kommune for hvorfor de ønsker å kjøpe. Vi ønsker ikke å selge unna våre juveler de første årene Finnmarksloven gjelder, vi skal forvalte verdiene i 50 år, 60 år, 100 år, sier Jan Olli, som understreker at Fefo er helt klar på at de også har et ansvar for å legge til rette for næringsutviklin

Skattekravet

Alta kommune har allerede krevd eiendomsskatt fra Fefo for Skillemoen. Olli ønsker ikke å karakterisere skattekravet på noen annen måte enn at han registrerer at verdifastsettelsen i samband med skattekravet er tett på tregangen i forhold til hva Fefo har lagt seg på til interesserte tomtefestere for industriområdet.

– Vi mener at kommunen allerede har tiltrådt området, vi har klaget over skattekravet fra Alta kommune har reist mot oss, men heller ikke dette skattekravet har innvirkning på vårt forhold til dem som vil feste industritomter. Når media har fremstilt det som om det er en bitter strid mellom Fefo og kommunen, så har ikke jeg opplevd saken slik knyttet til Skillemoen industriområde. Jeg kjenner meg ikke igjen i denne karakteristikken, for jeg synes vi har hatt en konstruktiv dialog, der vi respekterer hverandres syn omå være uenige, sier Fefo-direktør Jan Olli.