– Når vi ikke får kjøpe arealet, men må bruke 110 millioner kroner på å opparbeide området med vei, vann, avløp, strøm og gang- og sykkelbane, så sier det seg selv at vi går imot den løsningen som Fefo skisserer. For Fefo har gitt beskjed om at de ikke vil bruke en krone på å opparbeide området. Ja, man kan feste en tomt fra Fefo og ta den i bruk i morgen, men for å kunne utvikle området som et industriområde og få flyttet en del aktivitet vekk fra Alta sentrum, så må vi kunne tilby ferdig opparbeidede tomter, mener Bjørn-Atle Hansen.

Når det gjelder Veidekke, som allerede har etablert seg på Skillemoen, finnes det allerede en avtale.

Salg til selvkost

Alta kommune ønsker å kjøpe hele området, opparbeide industritomtene og så selge dem til selvkostpris til de som ønsker å etablere seg på Skillemoen.

– Eksempelvis Kjellmanns planer om veiservice-anlegg. Hvis han trenger tre dekar, så får han tre dekar hos oss, ferdig opparbeidet og klar til å tas i bruk. Vi har ikke sagt til Fefo at vi skal ha dette området gratis, men vi synes det er helt feil at de ikke skal ta kostnader med tilrettelegging. Fefo bruker altså ingenting på å opparbeide området, men skal ha festeavgift for tomter som i så fall andre har tatt kostnadene med å opparbeide, sier rådmannen.

Når Fefo bare vil feste bort tomter, mener rådmannen at fleksibilteten forsvinner.

– Jeg synes rett og slett det er dumt at vi ikke får løst dette i minnelighet og den manglende løsningen er med på å bremse utviklingen i Alta. I forhold til boligområdene har vi sagt at det er greit at de selger tomtene og så tar festeavgift, men for næringseiendommene vil vi i kommunen ha full kontroll selv, sier rådmannen til slutt.